Pe Calea Moşilor Vechi, printre case negustoreşti şi prăvălii, la intersecţia cu strada Sfinţi, se află Biserica cu Sfinţi, lăcaş vechi de aproape 300 de ani, căruia i-au trecut pragul Anton Pann şi Mircea Eliade. La sfârşitul anului 2015, exista un proiect de finanţare a lucrărilor de restaurare bugetat la 545.000 de euro. Luni, ministerul Culturii a anunţat că va contribui cu 40.000 de lei, pentru pictura interioară şi exterioară a monumentului, în timp ce finanţarea pentru consolidare va veni ”exclusiv” din partea Consiliului Local al Primăriei Sector 2.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este una dintre puţinele biserici cu pictură exterioară din Bucureşti, dar care este afectată, iar lucrările de restaurare vor începe în această săptămână, a precizat, pentru News.ro, preotul Petrişor Andreana.

În urmă cu o săptămână, ministrul Culturii, Corina Şuteu cerea, printr-o scrisoare adresată Arhiepiscopiei Bucureştilor, informaţii referitoare la existenţa unui proiect în desfăşurare pentru consolidarea şi restaurarea lăcaşului de cult.

Corina Şuteu spunea atunci că ”starea de conservare a bisericii este una gravă, pictura exterioară, care ilustrează sibile şi filozofi ai antichităţii greco-romane este foarte degradată, iar elementele decorative şi zidurile exterioare prezintă fisuri şi intervenţii neavizate”.

”Doamna ministru s-a grăbit. Noi ştiam de proiect şi ne pregătim ca lucrările să înceapă. Săptămâna aceasta încep lucrările de consolidare, firma a fost desemnată - Edil Construct. Întâi se va face subzidire, se îmbracă în altă haină, apoi restaurăm sibilele, iar la sfârşit restaurăm pictura exterioară cu sfinţi”, a declarat preotul Petrişor Andreana pentru agenţia de presă News.ro.

Potrivit preotului, Consiliului Local al Primăriei Sector 2 va acorda 549.000 de euro.

Biserica cu Sfinţi, Calea Moşilor Vechi, Bucureşti (Foto: Aura Marinescu)
Biserica cu Sfinţi, Calea Moşilor Vechi, Bucureşti (Foto: Aura Marinescu)

Proiectul de restaurare, realizat de Constanţa Carp, a primit aprobarea ministerului la finele anului 2015, se arată în răspunsul acordat de Arhiepiscopia Bucureştilor, în urmă cu o săptămână, agenţiei News.ro.

”În urma dialogului iniţiat de ministrul Culturii, Corina Şuteu, cu Patriarhia Română, având în vedere că lucrările de consolidare a Bisericii cu Sfinţi au fost deja contractate, aşteptându-se alocarea fondurilor din partea Consiliului Local al Sectorului 2, s-a stabilit ca lucrările de restaurare a picturii interioare şi exterioare să fie finanţate de Ministerul Culturii prin Institutul Naţional al Patrimoniului Naţional – Programul Naţional de Restaurare. Suma alocată de Ministerul Culturii este de 40.000 lei (aproximativ 8.000 de euro, n.r.), urmând ca după finalizarea proiectului şi stabilirea valorii lucrărilor de restaurare, să se aloce fondurile necesare pentru executare”, a fost anunţul făcut de MInisterul Culturii, luni.

Biserica Intrarea Maicii Domnului în Biserică - cu Sfinţi a fost zidită şi zugrăvită de mitropolitul Daniil, pe locul bisericii ctitorite de popa Fierea, la sfârşitul secolului XVII, în 1728. Se remarcă picturile exterioare, în care se mai disting încă figuri de filozofi antici şi sibile (dintre care cele mai bine s-au păstrat reprezentarea sibilei Persica, pe absida de Sud), aşa stă scris pe placa monumentului istoric.

Zidul exterior al bisericii este împărţit în două câmpuri, printr-un brâu, iar în câmpul superior sunt zugrăvite zece sibile şi nouă filosofi, între care Tucidide, Platon, Plutarh, Tales şi Aristotel.

Pictura interioară de factură bizantină se află într-o stare bună. ”Bisericuţa noastră are ziduri groase. Acum 10 ani, zidurile au fost spălate de preotul pe care l-am schimbat eu”, a povestit Petrişor Andreana.

Monumentul istoric este situat în plină mahala a Căii Moşilor, acolo unde încă mai rezistă pe vechile fundaţii unele dintre cele mai degradate imobile, case negustoreşti, case cu etaj şi prăvălii la parter, într-un ”decor” mizer, cu locatari care-şi spală pe trotuar covoarele şi copiii, într-o zonă unde viaţa parcă a stat în loc. În vreme, peste drum era un han, Cernica. Acum, se mai vede o vestigie a lui.
În spatele monumentului se afla o fântână de unde luau apă locuitorii din această zonă. Toate acestea au fost dărâmate în timpul primarului Pache Protopopescu, deoarece se aflau într-o stare avansată de degradare.

Lăcaşul de cult se laudă cu o vechime de aproape 300 de ani, cu vecini celebri precum Mircea Eliade şi Ion Dolănescu, cu enoriaşi precum Anton Pann şi Dumitru Stăniloaie, care veneau des la slujbe, povesteşte Andreana.

Chiar dacă unii dintre locuitorii de pe Calea Moşilor n-au auzit de lăcaş, preotul care slujeşte aici a declarat că ”se umple bisericuţa la fiecare slujbă”, adăugând faptul că ”lucrările de consolidare şi restaurare nu ne vor afecta slujbele”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.