Oameni de cultură, ambasadori, politicieni, medici, profesori, sportivi au marcat, luni seară, alături de jurnalişti primul an de existenţă al agenţiei de presă News.ro. Personajul principal a fost ştirea autentică, adusă în prim-plan de reporteri care au demonstrat că jurnalismul nu poate fi altfel decât responsabil şi asumat. Astfel, depeşele de agenţie, interviurile, documentarele şi reportajele au adus împreună, la Gala "România autentică. România pozitivă", oameni care au demonstrat excelenţa în profesia lor şi care au fost premiaţi de News.ro. Printre ei: Victor Rebengiuc, Ada Solomon, medicul Mihaela Bălgrădean, echipa feminină de spadă a României care a cucerit aurul la Rio, profesorul Mihai Bălună, primarul Temistocle Diaconu, echipa de jurnalişti GSP şi, în premieră, "Protestatarul român", care a primit un premiu simbolic, pe Facebook.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prim-ministrul Sorin Grindeanu, ambasadori, fostul preşedinte Emil Constantinescu, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, liderul partidului Uniunea Salvaţi România, Nicuşor Dan, parlamentari, oameni de afaceri, şefi de instituţii publice, sportivi, oameni de cultură, jurnalişti au fost prezenţi la Gală şi au spus "La mulţi ani, News.ro!".

"Aţi crescut într-un an atât de mult", "Primele ştiri pe care le căutăm sunt citate de la voi", "E impresionant că într-un an aţi devenit un reper”, au spus câţiva dintre invitaţii la Gala "România autentică. România pozitivă”.

Şampanie, rochii de gală, costume şi papioane, îmbrăţişări, felicitări, zâmbete au marcat un an de ştiri obiective. La Gala News.ro au strălucit oamenii de succes. 

Invitaţii au început să sosească la gală în jurul orei 19.00, fiind întâmpinaţi de jurnaliştii News.ro, cei care le-au reflectat activitatea din diverse domenii în ultimele 12 luni.. 

Cel mai "vânat" a fost premierul Sorin Grindeanu, care a trebuit să răspundă la întrebările zilei. După partida de pescuit în Deltă cu Liviu Dragnea, Grindeanu a plusat cu o lecţie de schiat, pe care vrea să i-o dea şefului de partid, după ce se vor rezolva problemele cu bugetul pe acest an şi când va veni zăpada. Şeful Guvernului a avut un mesaj pentru toată presa, la Gala News.ro: "Să transmită cu onestitate, cu bună credinţă, să critice atunci când consideră că trebuie să critice". 

Inquam Photos/Octav Ganea
Inquam Photos/Octav Ganea

Prezentatorii galei au fost Lucian Mîndruţă şi Mădălina Petre, jurnalist News.ro.

Seara a debutat cu un scurt rezumat video al activităţii agenţiei de presă News.ro, în toate domeniile. Un minut cât un an de muncă al jurnaliştilor noştri. "Clar, simplu şi fără răstălmăciri” a fost şi este deviza după care s-au ghidat ei. 

Invitaţii au văzut şi o retrospectivă a celor mai importante evenimente ale anului sărbătorit: alegeri locale şi parlamentare, scandaluri şi dezvăluiri în sănătate, succese în cinematografie şi sport, dar şi proteste şi acţiuni ale DNA. 

Directorul general al Agenţiei de presă News.ro, Cristian Dimitriu, a explicat de ce se cuvine a fi marcat acest prim an al News.ro. A vorbit despre adevăr, verticalitate, despre munca echipei, explicând de ce insistă de 25 de ani să facă muncă de agenţie. "Ce aţi văzut mai devreme au fost cele mai importante evenimente la care noi am fost prezenţi. Dar acestea nu sunt toate, sunt mult mai multe, sunt mult mai multe zile şi nopţi de stat pe teren, ore de ştiri scrise, de telefoane, de tot ceea ce facem în jurnalism, dar sunt şi reportaje, documentare, interviuri. Azi, când fiecare se consideră jurnalist şi scrie pe reţele de socializare, când televiziunile de ştiri transmit live aproape orice, de multe ori mi se pune o întrebare: De ce mai faceţi asta? Aceasta este întrebarea pe care o au mulţi faţă de reporterii de agenţii. Pentru că cel mai important pentru noi este să aducem ştirea din teren, ştirea reală, echilibrată, care este bună pentru toată lumea. Şi pentru dumneavoastră, şi pentru decidenţi, şi pentru noi înşine. Este foarte important acest lucru pentru noi. Este un moment de bilanţ pentru noi, sper că lucrurile vor merge din ce în ce mai bine şi că alături de noi veţi fi dumneavoastră”, a spus Cristian Dimitriu.

Seara a continuat cu premiile acordate unor lideri în domeniul lor, eroilor ştirilor adevărate, despre care agenţia a scris de-a lungul anului.

Un medic care a salvat mii de copii nu putea lipsi de pe scena Galei "România autentică. România pozitivă". Mihaela Bălgrădean, doctor în medicină, profesor universitar, şef secţie la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie Curie”, a fost omul remarcat de jurnaliştii News.ro pentru “Dedicare profesională”, premiu care i-a fost oferit de Elvira Gheorghiţă, jurnalist News.ro. Lucrează de 33 de ani în spitalul numit pe vremuri Budimex, adică din 1984.

“Mulţumesc pentru acest premiu pe care îl trimit cu gândul şi colegilor din echipa cu care am tratat aceşti copii şi cu care lucrez de 34 de ani în spitalul Marie Curie. A fost un an greu din punct de vedere profesional. Timpul, deşi a fost lung, aproape 6 luni, a trecut mai repede şi datorită dumneavoastră, a tuturor reprezentanţilor media, care m-aţi ajutat să fiu aproape de părinţi şi bineînţeles de dumneavoastră”, au fost cuvintele medicului.

Cea mai mare fericire pentru doctorul Mihaela Bălgrădean este atunci când spui unor părinţi “Copilul dumnevoastră va trăi”. 

"Mi se pare extraordinar ce face un medic, mai ales pentru copii", au comentat în sală câţiva invitaţi. 

Jurnaliştii News.ro au apreciat munca oamenilor din alte redacţii, iar premiul pentru “Curajul de a lupta pentru adevăr” a revenit echipei de investigaţii GSP, formată din Cătălin Tolontan, Mirela Neag şi Răzvan Luţac. Premiul a fost înmânat de Cristian Citre, jurnalist News.ro, lui Răzvan Luţac.

Inquam Photos/Octav Ganea
Inquam Photos/Octav Ganea

“ Încercăm să fim măcar la fel de obiectivi ca voi, News.ro”, a spus Răzvan Luţac.

Unul dintre cele mai emoţionante momente ale anului News.ro a fost câştigarea medaliei de aur la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro de către echipa feminină de spadă a României. 

Premierul Sorin Grindeanu a fost cel care a înmânat premiul pentru "Performanţă şi spirit de echipă” Anei Maria Popescu, Simonei Gherman, Simonei Pop şi Loredanei Dinu. Doar că prim-ministrul s-a trezit în faţa unor campioane mondiale cu lecţiile făcute şi acasă. Vor ce li s-a promis: săli de sport. 

"La mulţi ani, News.ro! Am onoarea să înmânez premiul pentru echipa de spadă a României, care ne-a făcut mândri la Olimpiada de la Rio. Eleganţa de care au dat dovadă pe planşă şi totodată forţa ne-au făcut să fim un exemplu”, au fost cuvintele premierului. "Înainte de a începe ceremonia, i-am rugat pe cei care îmi asigură protecţia să vadă dacă doamnele sunt cu echipamentul”, a glumit Sorin Grindeanu, subliniind forţa şi perseverenţa sportivelor. "Ridicând aşa de tare ştacheta, vreau să le spun că aşteptăm şi la Tokyo să se repete performanţa”, a continuat prim-ministrul.

Inquam Photos/Octav Ganea
Inquam Photos/Octav Ganea

Ana Maria Popescu a profitat de moment şi i-a reamintit premierului că a promis prin programul de guvernare săli de sport. 

"Adevărul este că noi am reuşit să câştigăm medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Rio, în 2016, dar mai există un adevăr mai trist, din păcate, că sportul românesc este într-o derivă. Am toată încrederea în News.ro că o să aduceţi sportul românesc în atenţia publicului cum aţi făcut-o şi până acum. Domnule Grindeanu, aşteptăm cu drag şi interes acele săli de care aţi spus, care sunt în programul de guvernare, şi patru patinoare, să ştiţi că mi-am făcut temele”, a spus Ana Maria Popescu. Asistenţa a aplaudat, premierul a aprobat zâmbind. 

Inquam Photos/Octav Ganea
Inquam Photos/Octav Ganea

"Se întâmplă foarte rar ca România să fie în faţa unor state precum SUA, Rusia, China. Noi am făcut asta prin sport. Alături de dumneavoastră, bazându-ne pe dumneavoastră sperăm să faceţi din sport o prioritate naţională”, a fost un cererea adresată şefului Guvernului de Loredana Dinu. 

Profesioniştii au fost apreciaţi de-a lungul anului şi în învăţământ, unul dintre domeniile cu cei mai mulţi actori criticaţi, demişi şi întotdeauna sub luminile sălilor de clasă.

Premiul "Performanţă în educaţie” a fost atribuit profesorului Mihai Bălună, care predă matematică de 40 de ani, din care 27 la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul” din Capitală, şi care pregăteşte elevii olimpici.

Inquam Photos/Octav Ganea
Inquam Photos/Octav Ganea

"E o surpriză faptul că am ocazia să-mi exprim nişte gânduri. Premiul acesta mai degrabă nu-l iau în nume propriu, ci în numele celor care au decis să-şi vadă cu seriozitate de meserie. Nu consider că sunt neapărat Omul care trebuie să ia acest premiu. Reprezint o întreagă categorie socială care-şi vede de treabă cu seriozitate. Mâ gândeam, apropo de „oamenii ştirilor relevante”. Având în vedere tonul ştirilor care sunt de obicei despre învăţământ, mă bucur că n-am fost în atenţia presei în anul care a trecut”, a spus profesorul, în aplauzele asistenţei.

În cultură, performanţa se măsoară cu mult talent, iar cel pe care echipa News.ro a ales să-l premieze pentru “Talent şi verticalitate” a fost actorul Victor Rebengiuc, pentru că nu joacă sau interpretează pe scenă sau pe peliculă roluri, ci le trăieşte.

Victor Rebengiuc nu a putut fi alături de jurnaliştii News.ro la gală, însă a transmis câteva cuvinte într-un mesaj video - realizat într-o atmosferă jovială. 

”Actorul îşi face profesiunea cu plăcere, cu pasiune. Se mulţumeşte cu aplauzele primite, seară de seară, de la spectatori. Dacă apare, ulterior, fără să se ştie de unde - acum ştiu de unde, de la News.ro - un premiu, nu poate să fie decât o surpriză deosebit de plăcută. Vă mulţumesc pentru premiul acesta pe care mi-l acordaţi. Vă mulţumesc şi vă felicit pentru anul în care aţi fiinţat cu succes şi vă urez să aveţi mulţi, mulţi ani bucuroşi şi plini de realizări înainte. Vă mulţumesc!”.

O privire prin sală şi au putut fi remarcaţi parlamentarii Ecaterina Andronescu, Viorica Dăncilă, Ludovic Orban, Mădălina Drobovolschi, purtător de cuvânt al Preşedinţiei, consilerul prezidenţial Andrei Muraru, membrii CNA Dorina Rusu şi Radu Călin Cristea, Bogdan Stanoevici, directorul Circului Globus, Irina Cios, director AFCN, şeful Comitetului Olimpic Român, Mihai Covaliu, Camelia Potec.

Gala a continuat cu un alt premiu acordat performanţei la cel mai înalt nivel.

Adrian Petculescu, şeful departamentului Sport News.ro, a înmânat premiul pentru "Curajul de a crede în victorie" echipei feminine de handbal CSM Bucureşti, câştigătoarea Ligii Campionilor. Echipa care a readus în ţară trofeul după 52 de ani a fost reprezentată la Gala News.ro de croata Jelena Grubisici, alături de Nicolae Luca, team managerul CSM Bucureşti.

“În numele tuturor fetelor, al antrenorilor şi stafului tehnic, vă mulţumim pentru premiu. Am fost foarte mândre şi fericite să aducem titlul României. Sperăm să repetăm performanţa şi anul acesta”, este speranţa campioanei. Vor păstra trofeul la Bucureşti? “Sperăm. Vă invităm la Sala Polivalentă pe 7 aprilie, unde luptăm pentru final four, aşa că sper să veniţi”, a mai spus ea.

Din nou, premierul Grindeanu a fost interpelat: "Vrem săli de sport!".

“Domnule prim-ministru, tot sală vă cerem şi noi. Nu mai avem unde să jucăm. Să ştiţi că au depăşit cu mult numărul de locuri disponibile în Polivalentă. Am vrea o sală mult mai mare, mult mai multe şi copiii să vină la sport. Dacă se poate să vină şi la handbal, e şi mai bine”, a fost solicitarea lui Nicolae Luca, team managerul CSM Bucureşti,în aplauzele celor prezenţi.

Primarul a cărui reuşită stă în "iubirea de oameni" şi în principiul "omul potrivit la locul potrivit", a fost Temistocle Diaconu. Este un om care a construit, în comuna în care este primar de 27 de ani, după propriile schiţe, o piscină, un teren de sport cu 400 de locuri cu nocturnă, un muzeu al satului, parcuri rustice cu terase, o bibliotecă şi un cămin cultural, cabinete medicale, care a înfiinţat un serviciu public de gospodărie comunală şi încă are planuri. A fost ales pentru a primi premiul “Devotament pentru comunitate”. Primarul din comuna Pădureni, judeţul Vaslui, s-a simţit onorat de aprecierea arătată lui şi comunei pe care o administrează.

“Este o mare onoare şi o mare bucurie să fim apreciaţi noi, din Pădureni, aici, la Bucureşti. Mă voi întoarce acasă şi voi împărţi acest premiu cu colegii mei din primărie şi cu consătenii, pentru că cele mai multe bucurii le-am avut cu ei”, a spus edilul, care a vorbit şi de calităţile unui primar: “Să fie oameni cu vocaţie la locul potrivit. Să lupţi, să nu te dai bătut, aşa încât viaţa oamenilor să nu fie un chin, ci o bucurie”, răspunzând unei întrebări a jurnalistei care i-a înmânat premiul, Tina Mardale. 

Bogdan Chiriţoiu, cel care conduce activitatea Consiliului Concurenţei, a primit de la jurnalistul News.ro Sorin Melenciuc, şef al Departamentului Economic, premiul “Arbitru al corectitudinii în business”.

“Vă mulţumesc pentru modul în care reflectaţi activitatea noastră într-un mod corect şi foarte profesionist şi rezistând tentaţiei de a arăta lucrurile uşor banale”. Vizavi de cei 27 de ani ai domnului primar de dinainte care a rezistat în funcţie, Bogdan Chiriţoiu a spus că nu-şi doreşte atâţia ani la conducerea Consiliului Concurenţei.

Cel mai îndelung aplaudat premiant al Galei News.ro, "pentru că merită", după ecoul sălii, a fost Florin Oprea, rănit în Afganistan, cel care a raportat la final: “Misiune îndeplinită”. El a primit Premiul pentru "Eroism şi simţ al datoriei”, din partea jurnalistului Ştefan Pană.

“Sunt onorat să mă aflu în această seară, aici. Nu sunt obişnuit cu astfel de evenimente. Noi suntem obişnuiţi cu raniţa în spate. Aş vrea să mulţumesc agenţiei News.ro şi să-i urez La mulţi ani!. Este o onoare pentru noi, aş vrea să dedic acest premiu colegilor mei”, au fost cuvintele sublocotenentului.

Premiul “Diplomaţie în cinematografie” i-a revenit Adei Solomon, primul producător de film din România nominalizat la Oscar. Cu delicateţea-i binecunoscută în a evidenţia plusurile şi minusurile acestui domeniu al artei, Ada Solomon a mulţumit pentru distincţie, pentru colegii acestei scene şi a vorbit despre puterea unei echipe. 

Inquam Photos/Octav Ganea
Inquam Photos/Octav Ganea

”Sunt aproape copleşită de atenţia pe care media o dă domeniului în care activez. Este, şi la noi, o meserie de echipă, ca multe dintre cele care au fost prezente aici, pe scenă, astăzi. Şi noi încercăm să facem ce face News.ro - să ajutăm oamenii să înţeleagă lumea în care trăim. Pe de altă parte, mă uitam care sunt domeniile care sunt în lumina reflectoarelor în seara asta şi care fac, până la urmă, ştirile pozitive, de care avem atâta nevoie, şi ele sunt cele care, cumva, nu sunt deloc în lumina reflectoarelor autorităţilor din România - sănătatea, educaţia şi, iată, cultura. Îmi doresc şi eu să avem mai multe săli, îmi doresc să avem săli de cinema, îmi doresc ca cinema-ul să fie tratat ca parte a culturii şi nu doar ca un mijloc de entertainment. Aşa a ajuns cinematografia românească să fie ceea ce este astăzi în lume, prin partea culturală pe care o reprezintă. Avem nevoie de săli de cinema, aşa cum avem nevoie de teatru. Avem nevoie ca cinematografia să fie subvenţionată, aşa cum este subvenţionat teatrul, pentru că şi la teatru se vând bilete, şi la cinema se vând. Lucrurile sunt la fel”, a adăugat producătorul de film.

La Gala News.ro a fost acordat şi premiul “Curajul de a spune Nu”, oferit în premieră pe Facebook tuturor celor care au avut curajul de a protesta.

“Curajul de a spune Nu” l-a primit Protestatarul român, generic, anonim, un premiu de la oamenii care fac ştirile către cei care au construit aceste ştiri.

Avem acum o cultură a protestului. Şi, mai ales, avem experienţa protestului de succes. Începutul lui 2017 a arătat că protestatarul român a devenit o forţă, indiferent în ce loc din Bucureşti sau din tară alege să se exprime. Protestatarul român a primit un premiu, care este înmânat pe pagina de Facebook a News.ro - a fost caracterizarea acestui premiu inedit, aplaudat de toţi participanţii la Gala News.ro, inclusiv de premierul Sorin Grindeanu, confruntat cu proteste din primele săptămâni de mandat.

Inquam Photos/Octav Ganea
Inquam Photos/Octav Ganea

Seara s-a încheiat cu un concert marca Nicu Alifantis.

Inquam Photos/Octav Ganea
Inquam Photos/Octav Ganea

Agenţia de presă News.ro s-a născut din dorinţa şi voinţa unor jurnalişti de agenţie cu mare experienţă de a oferi în continuare conţinut de calitate, relevant, adaptat condiţiilor actuale de piaţă. Agenţie independentă, News.ro este răspunsul nostru jurnalistic la realităţile din piaţa media, afectată de influenţe politice, economice şi de degradarea politicilor editoriale şi a modului în care se practică jurnalismul.

Partenerii Gala News.ro au fost Alexandrion Grup RomaniaCarrefour, UP RomaniaBanca TransilvaniaAuto Cobălcescu (dealer BMW)Iqos.roAura Natural Gold WaterenRoseEasypostOMV Petrom.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.