Regizorul rus Kirill Serebrennikov nu va putea participa la Festivalul de Film de la Cannes unde a fost invitat, după ce miercuri i-a fost prelungită arestarea la domiciliu de un tribunal rus, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Arestarea la domiciliu a lui Serebrennikov trebuie să fie prelungită până pe 19 iulie", a declarat judecătorul Artour Karpov, citat de agenţia publică rusă Ria Novosti, dând satisfacţie astfel cererii anchetatorilor. 

Directorul artistic al Centrului Gogol, un teatru contemporan moscovit reputat, Kirill Serebrennikov a fost invitat la Cannes pentru a-şi prezenta filmul "Leto" în competiţia pentru Palme d'Or, care va fi decernat pe 19 mai. 

În Rusia, Serebrennikov este acuzat că ar fi deturnat fonduri publice, acţiune pe care el o denunţă "absurdă". 

Arestat la domiciliu din luna august a anului trecut în aşteptarea procesului său, Kirill Serebrennikov este susţinut de numeroase personalităţi artistice ruseşti şi străine. 

Premiera baletului său "Nureev", consacrată dansatorului sovietic care a fugit în vest în 1961, a fost jucată în decembrie la Teatrul Bolşoi fără Serebrennikov. 

Regizor de teatru recunoscut în Europa şi realizator de filme prezentate în festivalurile de la Cannes şi Veneţia, el a fost arestat în noaptea de 21 spre 22 august în timp ce monta la Sankt-Petersburg o operă la Stuttgart, în Germania. El a fost arestat la domiciliul său din Moscova. Bunurile sale au fost confiscate de autorităţi în noiembrie. 

Fără să fie un opozant deschis al preşedintelui Vladimir Putin, Serebrennikov a invocat de mai multe ori presiuni din partea autorităţilor asupra creaţiei artistice, motivate de apărarea valorilor tradiţionale. 

Creaţia sa, care abordează teme precum politica, religia sau sexualitatea, a fost adesea criticată de militanţii ortodocşi sau de autorităţi. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.