Regizorul Lucian Pintilie a fost înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Bellu Ortodox, fiind condus pe ultimul drum de colegii săi, regizorii Andrei Şerban, Stere Gulea, Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu, Tudor Giurgiu şi actorii George Mihăiţă, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Ion Caramitru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Soldaţii din Regimentul de Gardă au prezentat onorul şi au tras salve de armă în aer. 

Vineri, sicriul cu trupul neînsufleţit al marelui regizor a fost depus la Teatrul Bulandra. 

Regizorul Lucian Pintilie a murit, miercuri seară, la vârsta de 84 de ani. El fusese internat în urmă cu câteva zile, în stare gravă, la Spitalul Elias. Lucian Pintilie s-a aflat la Terapie Intensivă încă din momentul internării.

Unul dintre cei mai subtili regizori europeni, Lucian Pintilie, născut în 1933 la Tarutino, în Basarabia, a intrat de azi în legendă ca cineastul şi omul de teatru care a inspirat generaţii de regizori - Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu, Andrei Şerban - şi care a lucrat cu unii dintre cei mai emblematici actori, printre care: Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, George Mihăiţă, Vladimir Găitan, Maia Morgenstern, Dorina Chiriac, Kristin Scott Thomas.

Dimensiunea operei lui Pintilie poate fi măsurată prin caracterizările făcute de critica de specialitate. „Reconstituirea” (1968) este considerat de criticii români cel mai bun film din istoria cinematografiei noastre. "O vară de neuitat” (1994) şi ”Prea târziu” (1996) - au fost selectate în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, iar ”Terminus Paradis” i-a adus lui Lucian Pintilie marele premiu al juriului la Festivalul de Film de la Veneţia, în 1998.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.