Regizorul Ion-Ardeal Ieremia a murit, marţi, la vârsta de 58 de ani, "victimă a unei boli neiertătoare", anunţă Teatrul Naţional Timişoara.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ion-Ardeal Ieremia şi-a legat întreaga viaţă de Teatrul Naţional din Timişoara. Născut la Oradea, a trăit în Timişoara de la vârsta de 9 ani. Fiu de regizor, şi-a petrecut copilăria în culisele teatrului. A absolvit un liceu cu profil real ale cărui rigori le-a resimţit ca pe o „pereche de pantofi străină”, după cum spunea el însuşi.

A absolvit în 1995 secţia regie teatru a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa prof. Valeriu Moisescu. Tumultuos, generos, intempestiv, neliniştit, cu o inteligenţă ascuţită, Ion-Ardeal Ieremia a urmat – nu fără să-şi pună întrebări care l-au urmărit mereu – aceeaşi profesie ca cea a tatălui său. Cariera lui, începută la Teatrul Naţional din Târgu-Mureş şi continuată, următorii 28 de ani, la Naţionalul timişorean, a demonstrat că identitatea sa artistică îi aparţine pe de-a-ntregul,  spectacolele sale, de la prima montare – "Femeia-şarpe" de Carlo Gozzi, până la cea din urmă – "Săptămâna luminată" de Mihail Săulescu purtându-i amprenta unică: o mare sensibilitate care l-a rănit mai mereu şi pe care învăţase să o ascundă în spatele unui simţ al umorului unic, un umor care îi va purta mereu amprenta, dar şi în spatele unei nerăbdări aspre. Cu adevărat, în spatele glumei sau a asprimii s-au aflat întotdeauna o mare delicateţe şi o mare fragilitate pe care le-a distilat în spectacolele lui, dar şi opinii pe care, în spectacole şi în afara lor, le-a exprimat mereu cu toată convingerea.

Ion-Ardeal Ieremia a fost o prezenţă integră şi efervescentă a Timişoarei şi a Teatrului Naţional pentru care a luptat în toate modurile pe care le-a putut imagina – ca artist, ca locuitor al oraşului, dar şi din poziţia de consilier municipal şi, mai apoi, din cea de secretar de stat în Ministerul Culturii.

"Ion-Ardeal Ieremia a fost o personalitate profund implicată şi o voce puternică într-un spaţiu fundamental pentru societate: cultura. Teatrul Naţional din Timişoara a beneficiat aproape trei decenii de spiritul, de inteligenţa şi de loialitatea sa, iar pentru asta îi vom fi recunoscători mereu", a transmis instituţia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.