Regizorul Cristi Puiu, scriitorul Radu Cosaşu şi grupul Byron se numără printre laureaţii Galei Premiilor Radio România Cultural 2017, care a avut loc luni seară, la Teatrul Odeon din Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cea de-a 17-a ediţie a galei a fost prezentată de Daniela Ivanov şi Dragoş Muscalu, gazde ale emisiunilor matinale ale postului de radio.

Premiul de Excelenţă i-a fost decernat actorului Ion Caramitru, căruia actorul Victor Rebengiuc i-a adus un laudatio, informează postul de radio. Premiul Lux Mundi i-a revenit producătoarei Ada Solomon, în timp ce premiul ''In memoriam Iosif Sava'' i-a fost acordat acordat pianistei Alexandra Dariescu.

(Foto: Radio România Cultural/ Alexandru Dolea)
(Foto: Radio România Cultural/ Alexandru Dolea)

Spectacolul a fost urmărit de ascultătorii Radio România Cultural în direct onair şi online, iar momentele artistice au fost asigurate de Adrian Nour Project.

Premiul pentru ”Poezie” a fost acordat Svetlanei Cârstean pentru volumul ”Trado”, scris împreună cu poeta suedeză Athena Farrokhzad şi apărut la editura Nemira.

Laureatul secţiunii ”Proză” a fost Radu Cosaşu, care a fost prezentat de ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Ionuţ Vulpescu, pentru  volumul ”Viaţa ficţiunii după o revoluţie”, apărut la Editura Polirom.

Premiul pentru ”Teatru” a revenit regizorului Bobi Pricop şi echipei sale, pentru spectacolul ”O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii” după Mark Haddon, producţie a Teatrului Naţional ”I. L. Caragiale” din Bucureşti.

La categoria ”Film”, câştigătorul a fost regizorul Cristi Puiu, pentru lungmetrajul ”Sieranevada”.

Alexandru Antik a fost laureatul secţiunii ”Arte plastice”, pentru expoziţia ”Viziuni în întuneric”, de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, alături de publicarea cărţii de artist ”Alexandru Antik, Inventar” (Editura Vellant, Bucureşti).

Premiul pentru ”Ştiinţe” a revenit Aurorei Simionescu, doctor în astrofizică, profesor asociat la Agenţia Spaţială Japoneză JAXA, pentru că este prima persoană non-japoneză numită într-o poziţie în cadrul acestei instituţii.

Pentru ”Muzică” trupa Byron, care a împlinit 10 de ani de la înfiinţare, a fost recompensată. În 2016, formaţia a lansat albumul aniversar ”Eternal return”.

Premiul pentru ”Educaţie” a fost obţinut de Bursa de Valori Bucureşti pentru lansarea online a platformei extinse de educaţie financiară fluentinfinante.ro.

Organizatorii Gărâna Jazz Festival, eveniment care a sărbătorit anul trecut cea de-a 20-a ediţie, au fost premiaţi la secţiunea ”Proiecte culturale şi festivaluri”. 

Înregistrarea evenimentului va fi difuzată de TVR 3, coproducătorul galei, duminică, de la ora 17.00.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.