Orchestra Filmarmonică din Cardiff a anunţat că programul serii de 18 martie de la Saint David's Hall a fost modificat din cauza conflictului din Ucraina. Nu din cauza naţionalităţii compozitorului Ceaikovski, ci a lucrărilor selecţionate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Concertul pentru toţi” al orchestrei ar fi trebuit să-l celebreze pe compozitorul rus. Dificil, totuşi, să cânţi în acest moment „Marşul slav” şi „Uvertura 1812” sau Simfonia a doua supranumită „Mica Rusie” cu referire la Ucraina şi din care Ceaikovski s-a inspirat incluzând melodii din folclor, potrivit Le Figaro. 

„În contextul recentei invazii ruse în Ucraina, Orchestra Filarmonică din Cardiff, în acord cu St. David's Hall, consideră că programul anunţat, inclusiv Uvertura 1812, este nepotrivit pentru moment. Orchestra speră că veţi continua să susţineţi şi să apreciaţi programul revizuit”, a explicat ansamblul muzical de amatori în comunicat. 

Directorul acesteia, Martin May, a adăugat că această decizie a fost motivată de faptul că unul dintre membrii Orchestrei „are familia direct implicată în situaţia din Ucraina”. 

„Uvertura 1812” de Ceaikovski celebrează deruta armatelor franceze ale lui Napoleon în faţa Rusiei. Compozitorul a inserat aici fragmente din „La Marseillaise” care este copleşită de un marş triumfal spre gloria ruşilor. Lucrarea de zece minute ar fi trebuit să fie urmată de „Marşul slav” din 1876 care sărbătoreşte alianţa Serbiei cu Rusia în războiul contra Imperiului otoman. 

În locul acestui program, Orchestra Filarmonică din Cardiff va prezenta Simfonia nr.8 a lui Antonin Dvorak, Uvertura The Cowboys a americanului John Williams (cel care a compus muzica din saga „Star Wars”). Concertul se va încheia cu Variaţiile Enigmei de Edward Elgar, printre cele mai cunoscute lucrări ale compozitorului britanic. 

 

.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.