Un raport independent realizat de Centrul pentru pluralism şi libertate în mass-media arată că în toate statele membre Uniunii Europene există ameninţări la adresa libertăţii presei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raportul, centrat pe ţările membre UE, Marea Britanie, Albania şi Turcia, subliniază o stagnare generală sau o deteriorare în termeni ai riscurilor la adresa pluralismului media în toate ţările şi zonele analizate.

El mai arată că revoluţia digitală nu a îmbunătăţit situaţia în ceea ce priveşte pluralismul media.

Studiul, luând în considerare, pentru prima dată, impactul evoluţiilor digitale, analizează ameninţările şi atacurile fizice şi digitale asupra jurnaliştilor, condiţiile lor de muncă, dar şi aspecte precum pluralismul pieţei, independenţa faţă de mediul politic şi incluziunea socială.

Vicepreşedinta Comisiei pentru valori şi transparenţă, Věra Jourová, a declarat: „Acest studiu este un semnal de alarmă. Trebuie să protejăm mai bine jurnaliştii şi să sporim transparenţa şi echitatea în mediul online, în special în contextul campaniilor electorale. De asemenea, trebuie să sprijinim sectorul mass-media, care a fost grav afectat de criza COVID-19, respectându-i în acelaşi timp independenţa. Comisia nu poate duce această luptă de una singură: mă bazez pe statele membre pentru a inversa această tendinţă”.

Comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, a spus: „Instrumentul de monitorizare a pluralismului mass-mediei evidenţiază atât oportunităţile oferite de transformarea digitală, care trebuie valorificate, cât şi provocări - variind de la rolul pe care îl pot avea platformele online, la  siguranţa digitală a jurnaliştilor şi a profesioniştilor din mass-media. Întrucât criza provocată de coronavirus va accentua şi mai mult aceste tendinţe, le vom aborda într-un mod holistic pentru a încuraja redresarea ecosistemului mediatic”.

Instrumentul de monitorizare a pluralismului mass-mediei este cofinanţat de UE, ca parte a unei serii de proiecte menite să sprijine pluralismul şi libertatea presei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.