Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore Greco-Catolice din Blaj, Preasfinţitul Claudiu, a declarat, sâmbătă, după vizita Prinţului Charles la o biserică greco-catolică, monument istoric, care ar fi fost ctitorită de strămoşi ai Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, că este regretabil să descoperim lucruri frumoase doar când vin alţii să ni le arate, adăugând că în România avem nevoie de o restaurare spirituală după 'molima comunismului".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Câteodată, e regretabil să descoperim lucruri frumoase de lângă noi doar când vin alţii să ni le arate. Sper ca această vizită de astăzi să ne ajute să revedem lucrurile de lângă noi, lucruri frumoase pe care le avem şi pe care trebuie să le restaurăm. Sigur e vorba de o restaurare materială aici, dar trebuie să ne gândim şi la o restaurare spirituală după această molimă a comunismului care s-a abătut asupra României", a declarat PS Claudiu.

PS Claudiu a adăugat că Biserica Greco-Catolică din România a fost onorată de vizita Prinţului Charles şi a spus că, în numele Cardinalului Lucian, Arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, a lansat o invitaţie Alteţei Sale de a vizia Blajul, centrul greco-catolicisimului din România, şi Catedrala Sfânta Treime, şi ea un monument istoric.

Episcopul a mai spus că în cele aproximativ 30 de minute cât a stat în biserica greco-catolică din Teiuş, Prinţul Charles a aflat şi a  discutat despre istoria bisericii, despre istoria bisericii greco-catolice din Românai şi a asistat la un parastas oficiat în memoria ctitorilor lăcaşului de cult.

Prinţul Charles a stat sâmbătă la Teiuş aproximativ 30-40 de minute, vizitând biserica greco-catolică din localitate, prezentându-i-se apoi, la ieşirea din lăcaşul de cult două pietre funerare care acopereau mormintele ctitorilor lăcaşului şi care au fost scoase din biserică pentru restaurare.

Ulterior, Prinţul Charles a salutat mulţimea adunată să-l vadă, a asistat la dezvelirea unei plăci care atestă vizita sa şi, după ce a discutat câteva minute cu oficialităţile locale, a plecat salutându-i pe localnici,. care l-au aplaudat.

Vizita Prinţului de Wales a fost organizată de către Indreiu şi Nicolae, fiii lui Ioan Raţiu.

Prinţul Charles al Marii Britanii a ajuns cu un elicopter, sâmbătă, la Teiuş, în judeţul Alba, unde a fost aşteptat de câteva zeci de persoane în curtea unei biserici greco-catolice vechi, ctitorită de strămoşi ai Reginei Elisabeta a II-a. La intrarea în biserică, Alteţa Sa Regală a fost întâmpinată cu pâine şi sare de doi tineri imbrăcaţi în costum popular.

Primarul din Teiuş, Mirel Hălălai, a declarat pentru News.ro că este vorba despre o vizită exclusiv privată, intermediată de Fundaţia Ioan Raţiu.

La rândul său, preotul paroh al Bisericii Greco-Catolice din Teiuş, Paul Turcu, a spus că speră ca prin această vizită să se atragă atenţia asupra bisericii pe care o păstoreşte, astfel încât aceasta să fie restaurată.

Biserica din Teiuş a fost ctitorită înainte de anul 1600 de către Mihail, Petru şi Zamfira, despre care istoricii spun că sunt strămoşi ai Reginei Elisabeta a-II-a Marii Britanii. Ulterior, lucrările au fost continuate şi îmbunătăţite de strămoşii familiei Raţiu.

Lăcaşul de cult are hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului şi este declarat monument istoric, fiind construit din piatră.

Prinţul de Wales se află în România de la începutul acestei săptămâni, iar luni a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii ”Babeş-Bolyai” din Cluj, în semn de recunoaştere pentru contribuţia sa la valorificarea patrimoniului cultural românesc, dar şi a întăririi relaţiilor dintre România şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Marţi, prinţul Charles s-a aflat pe Valea Zălanului, în judeţul Covasna, unde merge de fiecare dată când vine în România, iar miercuri a vizitat trei biserici medievale din judeţul Braşov - Drăuşeni, Homorod şi Mercheasa - care au fost construite în jurul anilor 1200, în stil romanic, şi extinse în anii 1500 în varianta în care le găsim astăzi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.