Protestatarii de la Opera Naţională Bucureşti precizează, într-un comunicat de presă, că demisia lui Vlad Alexandrescu nu rezolvă problemele pe care instituţia le are, dar că gestul îi ”mâhneşte”, pentru că Alexandrescu ”a făcut un lucru extraordinar de important şi corect” când i-a numit pe Vlad Conta şi Tiberiu Soare la conducerea ONB. Totodată, aceştia se dezic de ”strigătele considerate xenofobe” şi spun că problemele sunt în altă parte, în ilegalităţile comise de vechile conduceri ale ONB.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În urma unor cercetări făcute în rândul angajaţilor Operei Naţionale Bucureşti, s-a demonstrat, cu probe audio-video şi cu martori, că strigătele considerate xenofobe aparţin unei singure persoane, de sex masculin. Restul angajaţilor, declarăm că ne distanţăm ferm de această unică persoană. Scandalul mass-media creat în jurul cuplului Alina Cojocaru-Johan Kobborg constituie o diversiune menită să inducă în eroare opinia publică şi să îi distragă atenţia de la problemele grave existente în Operă: abuzuri, discriminări, ilegalităţi, fraude”, se arată într-un comunicat asumat de grupul protestatarilor de la Opera Naţională Bucureşti.

Angajaţii Operei Naţionale Bucureşti au acceptat toate deciziile ministrului Culturii, spun aceştia, atâta vreme cât acestea au avut justificări legale. Aceştia îşi argumentează refuzul de a susţine spectacole ”strict ca reacţie de dezaprobare şi neputinţă, în urma negocierilor în care cuplul Alina Cojocaru-Johan Kobborg a exercitat presiuni asupra Ministerului Culturii şi a Guvernului României, condiţionând reîntoarcerea lor la Opera Naţională Bucureşti de revenirea în funcţie a unui director demis din cauza unor nereguli legale semnalate de Curtea de Conturi”.

Totodată, protestatarii ONB fac un apel către toate operele şi filarmonicile din România să se alăture campaniei  ”de a prezerva tradiţia şi valoarea naţională şi de a eradica abuzurile şi fraudele din spaţiul cultural românesc”. 

”Cerem cu insistenţă DNA-ului să cerceteze în regim de urgenţă situaţia economico-financiară de la Opera Naţională Bucureşti. Specificăm, pe această cale, că ne mâhneşte demisia dlui Vlad Alexandrescu din funcţia de Ministru al Culturii. Considerăm că Domnia Sa a făcut un lucru extraordinar de important şi corect când i-a numit pe Maeştrii Vlad Conta şi Tiberiu Soare la conducerea Operei Naţionale Bucureşti”, se mai arată în document. 

Mandatul de cinci luni al lui Vlad Alexandrescu la portofoliul Culturii a stat sub semnul negocierilor pentru sculptura ”Cuminţenia Pământului” şi al scandalului de la Opera Naţională Bucureşti. Una dintre priorităţile mandatului său a fost patrimoniul cultural. A oprit lucrările la casa Nanu Muscel, monument aflat în Piaţa Romană din Bucureşti, deoarece au fost făcute intervenţii fără aviz, şi a propus o instrucţiune privind regimul descoperirilor arheologice întâmplătoare.

Demisia i-a fost cerută în două rânduri. Radu F. Alexandru, vicepreşedintele PNL, a motivat că Vlad Alexandrescu a propus, în nume personal, în timpul vizitei la Vatican, o administrare comună a Vaticanului şi a statului român asupra clădirii Bibliotecii Batthyaneum de la Alba Iulia. 

Senatul Uniunii Teatrale din România şi preşedintele acestuia, Ion Caramitru, au solicitat prim-ministrului Dacian Cioloş să-l demită pe ministrul Culturii, aducând în discuţie ”comportamentul discreţionar şi abuziv faţă de managerii unor institulii de cultură, situaţia conflictuală fără precedent, pe care a creat-o şi întreţinut-o la Opera Naţională din Bucureşti”.

Prim-ministrul Dacian Cioloş le-a explicat, miercuri seară, protestatarilor adunaţi în faţa guvernului pentru a-şi manifesta susţinerea pentru ministrul demisionar de la portofoliul Culturii, că îl apreciază pe Vlad Alexandrescu şi ”voinţa lui reformatoare”, dar că un ministru trebuie să aibă ”şi capacitatea de a aplica măsurile”, referindu-se la situaţia de la Opera Naţională Bucureşti.

În faţa protestatarilor, prim-ministrul a încercat să justifice decizia de a renunţa la Vlad Alexandrescu de la conducerea Ministerului Culturii. ”Din cauza felului în care au degenerat lucrurile. Nu este vorba despre dubiile pe care le am eu. Modul cum au decurs lucrurile la Opera Naţională Bucureşti îi creează o slăbiciune ca ministru.Asta nu afectează cu nimic voinţa lui reformatoare. Chiar i-am propus să găsim o soluţie pentru a continua colaborarea privind Cuminţenia Pământului”, le-a spus prim-ministrul protestatarilor adunaţi în faţa guvernului, pentru a-şi manifesta susţinerea pentru Vlad Alexandrescu.

”Vă garantez că oricine va fi numit la Ministerul Culturii va continua proiectele începute...Vă pot garanta, pentru că sunt prim-ministru”, a continuat Dacian Cioloş, în vreme ce din mulţime s-a strigat ”Jos Caramitru!”. Prim-ministrul a adăugat că, joi, va putea anunţa propunerea pentru portofoliul Culturii.

În Piaţa Victoriei, prim-ministrul a avut un scurt dialog cu Tudor Chirilă, care i-a reproşat că pune ”în balanţă un caz particular de management cu o viziune”. Dacian Cioloş i-a răspuns: ”Susţin viziunea în continuare, dar ca ministru trebuie să ai şi capacitatea de a aplica măsurile”, amintind că, în continuare, la Opera Naţională nu există ”o conducere stabilă”.

Prim-ministrul Dacian Cioloş a venit, miercuri seară, în Piaţa Victoriei, acolo unde aproximativ două sute de persoane au manifestat în semn de protest faţă de demisia lui Vlad Alexandrescu de la conducerea Ministerului Culturii.

”Din păcate, un şir de decizii grele şi tensiuni acumulate de-a lungul timpului au făcut ca procesul de reformă pe care Vlad l-a încercat la Operă să nu meargă în direcţia pe care am dorit-o cu toţii. Reforma, atitudinea modernă, performanţa în instituţiile de cultură şi în actul managerial cultural au fost obiectivele lui Vlad pe care, până acum, a reuşit să le impună, cu excepţia acestei situaţii punctuale, nefericite şi grave de la Operă. Dar această direcţie reformistă în ceea ce priveşte managementul cultural trebuie să continue la Ministerul Culturii şi este principala contribuţie pe care Vlad Alexandrescu o lasă în urmă şi pentru care vreau să-i mulţumesc public”, a scris prim-ministrul, miercuri seară,  pe contul de Facebook. ”Nu sunt deloc bucuros că a trebuit să ajungem aici pentru a detensiona situaţia şi fac un apel la toţi cei implicaţi în viitorul Operei Naţionale să înţeleagă că toleranţa reciprocă, dialogul şi conştiinţa responsabilităţii actului artistic sunt obligatorii pentru a merge mai departe”, a încheiat Dacian Cioloş.

Aproximativ două sute de oameni s-au adunat, miercuri seară, în faţa guvernului pentru a-l susţine pe Vlad Alexandrescu, care a demisionat, miercuri, de la portofoliul Culturii, printre protestatri fiind oameni din teatru şi lumea filmului şi scriitori.

Dirijorul Tiberiu Soare a declarat, miercuri, pentru agenţia de presă News.ro, că din punctul lui de vedere, demisia ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, nu era necesară,iar ceea ce s-a întâmplat la Opera Naţională este o situaţie excepţională, pentru care speră că se va găsi o rezolvare cât de repede.

”Eu, personal, nu cred că am avut o contribuţie, nici nu mă consider atât de important. Ceea ce s-a întâmplat la Operă a ţinut de probleme dintr-un domeniu socio-cultural, dar în acelaşi timp problemele din secţiunea de spectacol din România nu sunt problemele întregii culturi româneşti. Îmi imaginez că a fost un context. Nu ştiu foarte bine, nu sunt foarte versat în politica de cabinet, nu ştiu foarte multe dintre lucrurile care se discută la nivel ministerial şi guvernamental, aşa că îmi e foarte greu să fac speculaţii. Probabil, îmi imaginez că, într-adevăr, această situaţie de la Operă a avut un aport, dar nu sunt în măsură să spun dacă a fost decisiv sau nu. Din punctul meu de vedere, nu era o demisie necesară, lucrurile au fost cum au fost. Dar acum vorbesc ca un simplu cetăţean”, a declarat Soare.

El a adăugat că situaţia de la Opera Naţională este una excepţională şi că nu îi plac schimbările ”violente”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri seară, la ceremonia de învestire a lui Cristian Ghinea în funcţia de ministru al Fondurilor Europene, că situaţia de la Opera Română a fost "un contraexemplu de implicare a unui minister", el spunând că a avut alte două nemulţumiri majore legate de activitatea Guvernului. Preşedintele Klaus Iohannis a spus că una din nemulţumirile sale legate de activitatea Guvernului este că "pe zona fondurilor europene lucrurile nu s-au mişcat aşa cum trebuie".

O a doua nemulţumire legată de Cabinetul Cioloş a fost situaţia generată de Ordonanţa privind salarizarea bugetarilor, a afirmat şeful statului.

Klaus Iohannis a mai spus că a treia sa nemulţumire legată de Guvern este lagată de modul în care a fost gestionată situaţia de la Opera Română.

"O a treia nemulţumire înţeleg că este în curs de rezolvare şi se referă, evident, la ceea ce s-a întâmplat la Opera Naţională. Cred că au rămas puţine greşeli care nu au fost făcute de către ministrul Culturii în această chestiune", a declarat preşedintele.

Potrivit acestuia, ceea ce s-a întâmplat la Opera Română a fost "un contraexemplu de implicare a unui minister".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.