Scriitorul Mircea Cărtărescu interpretează demisia lui Vlad Alexandrescu de la portofoliul Culturii prin ”rinocerizarea instituţiilor noastre culturale”, în vreme ce fostul ministru Teodor Baconschi comentează, ironic, că ”doctoratele la Paris poartă ghinion”. Şi politologul Vladimir Tismăneanu pune demisia pe seama ”triumfului spriritului primar agresiv”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Demisia lui Vlad Alexandrescu din funcţia de ministru al culturii arată că nu se mai poate face nimic împotriva rinocerizării instituţiilor noastre culturale. Degenerescenţa e deja prea adâncă şi a atins fibra culturii româneşti. Semn rău, foarte rău, în consonanţă cu toate disputele şi scandalurile precedente”, a scris, pe contul de Facebook scriitorul Mircea Cărtărescu.

Politologul Vladimir Tismăneanu aşază demisia în contextul conflictului de la Opera Naţională Bucureşti: ”Ceea ce s-a petrecut în ultimele zile la Operă şi pe tema Operei ţine de un coşmar. O resurecţie a unui spirit primar agresiv, cum numea Marin Preda acest tribalism de grotă,, cum nu credeam că mai putem vedea într-o ţară care face parte din NATO şi UE, două alianţe civilizaţionale. Ca ministru, Vlad Alexandrescu a făcut multe lucruri minunate pentru care merită respectul nostru. Sunt coleg cu el în GDS, îl cunosc si il preţuiesc. ..Este o victorie a celor pentru care cultura se reduce la oportunisme sordide şi cariere obţinute prin aranjamente de culise. Demisia lui Vlad Alexandrescu este, o spun apăsat, un triumf al spiritului primar agresiv”. Tismăneanu precizează că ziua este una ”teribil de tristă pentru cultura românească: ” Rămân în guvern plagiatori şi ideologi pesedişti, este eliminat un spirit nobil. Jalnic, exasperant, revoltător!”

Cu ironie, Teodor Baconschi, fost ministru de Externe, punctează, tot pe contul de Facebook: ”Doctoratele la Paris poartă ghinion în ţara asta. Se cere altceva, chiar în ziua când New York Times publică un articol despre cum i-a fost interzis Alinei Cojocaru accesul la Opera Română şi M. Grapini insultă pe FB gabaritul lui Andrei Pleşu”.

O altă reacţie, tot în favoarea lui Vlad Alexandrescu, vine de la europarlametarul Cristian Preda, profesor de ştiinţe politice, care taxează menţinerea în cabinet ministrului de Interne Petre Tobă, în vreme ce lui Alexandrescu i s-a cerut demisia: ”Unanimitatea din PSD în susţinerea liderului, indiferent de ce face acesta, arată că despărţirea de comunism nu s-a produs nici azi. Demiterea lui Vlad Alexandrescu şi menţinerea în guvern a plagiatorului Tobă vădeşte că tehnocratul Dacian Cioloş e la fel de părtinitor ca un politruc”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri seară, la ceremonia de învestire a lui Cristian Ghinea în funcţia de ministru al Fondurilor Europene, că situaţia de la Opera Română a fost "un contraexemplu de implicare a unui minister".

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, şi-a anunţat miercuri demisia din fruntea instituţiei pe care a condus-o timp de cinci luni, în cabinetul Dacian Cioloş.  Vlad Alexandrescu şi-a justificat gestul, într-un amplu mesaj publicat pe contul de Facebook: ”În faţa rezistenţei opace la schimbarea structurală pe care am încercat să o iniţiez, să o dezvolt şi să o pun în practică în instituţiile de cultură din România, în faţa ostilităţii nedezminţite a aparatului refractar la regândirea modalităţilor de funcţionare a instituţiilor publice de cultură, a relaţiei dintre sectorul independent şi cel public, vă prezint demisia mea”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.