Proiecţii de film şi o serie de dezbateri sunt programate să aibă loc de luni până miercuri, cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului, la cinema Elvire Popesco din Bucureşti. La eveniment vor fi prezenţi cineastul Ioanis Nuguet şi specialişti din Franţa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cineastul francez Ioanis Nuguet, regizorul filmului ”Spartacus şi Cassandra" care a câştigat marele premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Sibiu - Astra Film Festival (AFF) din 2015, va fi prezent la Bucureşti, alături de protagonista documentarului, Camille Brisson, cu ocazia seriei de cine-dezbateri privind drepturile copilului organizate de Ambasada Franţei în România şi Institutul francez din Bucureşti.

În cadrul acestui eveniment, o proiecţie specială a filmului ”Spartacus şi Cassandra" va avea loc marţi, de la ora 19.30, la sala de cinema Elvire Popesco, urmată de o dezbatere cu regizorul Ioanis Nuguet şi protagonista Camille Brisson.

Cu prilejul Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului din 20 noiembrie, au loc mai multe cine-dezbateri, ateliere şi întâlniri pe tema drepturilor copilului, în acelaşi spaţiu din Capitală.

Acest proiect, conceput ca o platformă pentru întâlniri şi schimburi de opinii, intenţionează să ofere reprezentanţilor societăţii civile, studenţilor, actorilor instituţionali, profesioniştilor din domeniul educaţional şi judiciar, dar şi tuturor celor care sunt interesaţi de drepturile copilului, un cadru privilegiat pentru a discuta problemele prezentate pe ecran.

Vor fi proiectate trei filme documentare axate pe tema copilului în justiţie, fiecare urmată de un atelier-dezbatere animat de specialişti francezi invitaţi la Bucureşti special cu această ocazie: Nahima Laieb, responsabil de protecţia judiciară a tinerilor, formator - cercetător la Ecole nationale de protection judiciaire de la jeunesse, responsabilă la nivel naţional de ”sectorul muncă socială - sănătate mintală” la Centrul pentru metode de training în educaţie activă, Jean-Jacques Yvorel, istoric, cercetător emerit la Ecole nationale de protection judiciaire de la jeunesse, cercetător asociat la Centrul de Cercetări sociologice pe tema dreptului şi instituţiilor penale, Tiphaine Personnic, judecător pentru copii la Tribunalul de Înaltă instanţă de la Béziers.

Luni, de la ora 19.30, va fi proiectat filmul ”Cu capul sus/ La tête haute”, de Emanuelle Bercot, care a deschis Festivalul de Film de la Cannes în 2015 şi a fost prezentat la Bucureşti în toamna anului trecut.

O proiecţie specială pentru elevi a filmului ”Le garçon et le monde” al regizorului Ale Abreu va avea loc miercuri, de la ora 11.00, la sala Elvire Popesco.

”Spartacus şi Cassandra” este un film documentar despre viaţa în Franţa, la periferia Parisului, a doi copii romi de origine română, doi fraţi – Spartacus în vârstă de 13 ani, şi sora sa Cassandra, de 10 ani. Ioanis Nuguet, regizorul care a trăit cu ei, i-a urmărit în fiecare zi, timp de mai mulţi ani, descrie povestea celor doi copii, a căror viaţă se împarte între de părinţii lor care trăiesc pe stradă şi Camille, o tânără franţuzoaică de 21 de ani, trapezistă la circ, care decide să aibă grijă de ei şi să le ofere o viaţă mai bună.

Documentarul a primit recenzii foarte bune din partea presei franceze. Ziarul Le Monde a publicat o recenzie în care califică documentarul ca fiind ”un poem viu al copilăriei sfâşiate”, în timp ce revista Télérama descrie ”un film luminos”, iar săptămânalul L’Express a notat că acest ”documentar atipic, asemănător cu o poveste de copii, dur şi minunat totodată, este o reală reuşită”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.