Principesa Margareta a declarat, luni, la aniversarea Academiei Române, că aceasta este o sursă de inspiraţie pentru tânăra generaţie, întrucât promovează patriotismul şi înalta competenţă, amintind, totodată, de rolul pe care regele Carol I l-a avut în procesul de înfiinţare a instituţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Două instituţii fundamentale ale naţiunii s-au născut în acelaşi an: Coroana Română şi Academia Română. Aducem omagiul nostru, astăzi, unui secol şi jumătate scris şi trăit împreună. Privim cu mândrie spre cei 150 de ani de continuitate şi devotament”, a spus Principesa Margareta, Custodele Coroanei României. 

Principesa Margareta a amintit şi de rolul jucat de regele Carol I în ctitorirea instituţiei: ”În 1866, Carol I a început un proces de modernizare de ţării, vizionar, curajos, îndreptat către Europa şi către cele mai avansate valori şi principii. Familia Regală de astăzi duce mai departe legământul regelui Carol I, contribuie la consolidarea României şi reprezintă, simbolic, naţiunea”.

În opinia Principesei Margareta, Academia Română rămâne un model pentru tineri, pentru valorile pe care le promovează: ”Aniversarea Academiei Române este o sursă de inspiraţie pentru generaţia tânără, pentru că sărbătoreşte patriotismul, înalta competenţă şi simţul datoriei, puse în slujba naţiunii române”. 

Principesa Margareta şi preşedintele Klaus Iohannis au rostit discursuri, luni, în aula Academiei Române, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea instituţiei. 

Academia Română a fost sărbătorită, în sesiune solemnă, de autorităţile statului român, de preşedinţi ai academiilor europene, de personalităţi ale culturii şi ştiinţei româneşti, de membrii săi titulari, corespondenţi şi de onoare din ţară şi din străinătate.

Ziua festivă se va încheia la Ateneul Român, unde, începând cu ora 17.00, va avea loc gala aniversară ”Academia Română - 150 de ani în serviciul Naţiunii Române“, care va fi deschisă de preşedintele Academiei Române. Va fi proiectat un film documentar dedicat istoriei Academiei Române, căruia îi va urma un concert susţinut de Filarmonica ”George Enescu“. În foaierul Ateneului Român va fi prezentată expoziţia ”Un secol şi jumătate de viaţă academică în România”.

Marţi, principesa Margareta, Custodele Coroanei Române, va oferi un dejun oficial în onoarea membrilor Academiei Române şi invitaţilor din străinătate, în Sala de Muzică a Castelului Peleş, la ora 13.00.

Fondată în 1866, iniţial sub numele de Societatea Literară Română, apoi de Societatea Academică Română, Academia Română, definită drept cel mai înalt for de cultură şi ştiinţă românesc, a primit, în martie 1879, titulatura Academia Română. 

Membrii săi sunt personalităţi ştiinţifice recunoscute şi apreciate naţional şi internaţional, cu o deosebită expertiză în domenii dintre
cele mai diverse: de la istorie, filosofie şi lingvistică, până la fizică nucleară, chimie, biologie macro şi microcelulară, geologie şi geodinamică sau agricultură.

Prin lege şi statut, Academia Română poate avea un număr maxim de 181 de membri titulari şi corespondenţi şi 135 de membri de onoare, din care cel mult 40 din ţară. În prezent, Academia Română are 84 de membri titulari, 76 de membri corespondenţi, 45 de membri de onoare dintre care 6 sunt din străinătate.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.