Două lucrări monumentale, realizate din corten de artistul Maxim Dumitraş, au fost amplasate miercuri, la Sibiu, în apropierea intrării hotelului Ramada, în Piaţa Unirii, colţ cu strada E. Cioran. Ansamblul monumental este dedicat lui Ion D. Sîrbu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Muza” şi „Incinta”, două lucrări monumentale 380 cm şi 320 cm, au fost montate în cadrul ceremoniei de deschidere a noului spaţiu artistic Carabulea Gallery Transylvania de la Sibiu. 

„Maxim Dumitraş este un artist excepţional cu lucrări realizate pe întreg mapamondul. Trăieşte la Sângeorz Băi şi este cel care a realizat un muzeu de autor în staţiunea bistriţeană şi primul de land art din România. Este cred, singurul sau dacă nu printre puţinii artişti români care lucrează şi cu acest material - oţelul corten. Coloristica acestuia este extraordinară şi se crează un dialog foarte echilibrat cu clădirea Hotelului Ramada”, a declarat curatorul Alexandru Constantin Chituţă.

Potrivit acestuia, cele două lucrări intitulate „Muza” şi „Incinta”, cu dimensiuni ce trec de 3 metri înălţime au fost dedicate filosofului, scriitorului şi dramaturgului Ion Desideriu Sîrbu. Iar numele acesta este legat de Sibiu prin faptul că deşi născut la Petrila şi şcolit la Cluj, în anii 1940 activează în Cercul Literar de la Sibiu alături de Radu Stanca, Ştefan Augustin Doinaş, Ion Negoiţescu, Ovidiu Cotruş, Eugen Todoran ş.a. La Sibiu şi la Cluj, Lucian Blaga i-a fost mentor şi profesor. Este interesant faptul că Victor Petrini, personajul principal al romanului lui Marin Preda, „Cel mai iubit dintre pământeni”, pare a fi fost modelat în parte după I.D. Sârbu. A fost urmărit peste 32 de ani de securitate şi a fost închis şapte ani la Ghela, Canal şi Periprava”, a mai spus Chituţă.

Cele două lucrări sunt primele sculpturi contemporane de for public amplasate la Sibiu după 1989.

„Şi acesta este şi rolul noii Galerii de Artă de la Hotelul Ramada, o reaşezare a Sibiului pe harta artistică contemporană. O reaşezare a valorilor artistice. O promovare a artei şi repspectiv a artiştilor contemporani. O încercare şi o serie de exemple şi conferinţe de reamenajare şi înfrumuseţare a spaţiului public cu artă contemporană”, a precizat curatorul. 

Carabulea Gallery Transylvania va fi deschisă sâmbătă, la ora 18.00, prin dublul vernisaj „Art and Life” şi „Horaţiu Mălăele”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.