Noul sediu al Operei Naţionale din Iaşi va fi construit în zona Copou, au anunţat, marţi, primarul Mihai Chirica şi şeful Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, după ce ministrul Culturii ameninţase că Iaşiul ar putea pierde finanţarea pentru acest obiectiv dacă nu rezolvă rapid problema terenului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primarul Iaşiului Mihai Chirica a declarant, marţi, într-o conferinţă de presă, că a identificat împreună cu Consiliul Judeţean un teren pentru construcţia Operei ieşene, acesta fiind în zona Copou.

Terenul măsoară 12.000 de metri pătraţi şi este în proprietatea Consiliului Judeţean, fiind situat lângă actualul sediu al societăţii ApaVital din Iaşi.

”Există un act de voinţă între primărie şi CJ. Vom trimite mâine o adresă către Ministerul Culturii cu noul amplasament”, a afirmat edilul Mihai Chirica.

El a precizat că au fost luate în calcul şi alte terenuri din zona centrală a Iaşiului, însă acestea au o situaţie juridică incertă.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a declarat că nu există un teren mai bun în Iaşi pentru Operă decât cel din Copou, el precizând că la Iaşi s-au aliniat în sfârşit planetele, iar instituţiile conlucrează.

Pe 23 ianuarie, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, declara că Iaşiul ar putea pierde finanţarea pentru construcţia sediului Operei Naţionale, dacă Primăria nu va pune la dispoziţie un teren de 11.000 de metri pătraţi în centrul municipiului.

Lucian Romaşcanu a precizat că la Iaşi politica joacă un rol mai important decât ar trebui să joace cultura, iar din acest motiv proiectul construcţiei unei noi Opere se află în pericol.

Totodată, ministrul Romaşcanu a precizat că Iaşiul merită să aibă o clădire modernă pentru Opera Naţională, dar că trebuie găsită o soluţie în următoarele şase luni pentru teren, altfel investiţia riscă să fie pierdută.

Finanţarea pentru acest obiectiv ar urma să fie asigurată dintr-un împrumut oferit de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

În total, vor fi finanţate opt proiecte culturale mari în România, printre care şi noul sediu al Operei Naţionale din Iaşi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.