Prima licitaţie din România cu un comisar AI, va avea loc vineri, 31 martie, ora 12:00. Noua tipologie de licitaţii, lansată de Casa de Licitaţii A10 By Artmark - Timed Online, presupune desfăşurarea exclusiv online a evenimentelor de licitaţie, fără prezenţa umană a comisarului de licitaţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prima licitaţie desfăşurată sub noul format, administrată automatizat de algoritmul platformei Artmark Live 2.0, este Licitaţia de Artă Istorică, inclusiv o colecţie de numismatică şi medalistică (Partea II), care propune colecţionarilor şi pasionaţilor de istorie o deosebită selecţie de 165 de piese autentice, de valoare muzeală: cărţi rare, fotografii de epocă, săbii şi arme nobile, medalii şi plachete deosebite ori hărţi vechi.

Aşadar, comisarul de licitaţie AI a fost creat pentru acest nou tip de format, fiind programat să îndeplinească mai multe sarcini importante în timpului procesului de licitaţie. Acesta a fost proiectat să monitorizeze activitatea participanţilor la licitaţie, să verifice şi să valideze ofertele depuse, să identifice orice încălcare a regulilor licitaţiei şi să asigure defăşurarea licitaţiei într-un mod transparent şi echitabil pentru toţi participanţii. Mai mult, noul format permite participanţilor la licitaţie să ştie din timp dacă există contra-oferte pentru loturile de care sunt interesaţi, având în vedere că în catalogul online va fi afişat, înainte de licitaţia propriu-zisă, preţul curent la care s-a ajuns în urma colectării de oferte pre-licitaţie. În cazul în care oferta unui participant a fost depăşită, acesta va fi înştiinţat prin e-mail, având posibilitatea să modifice prompt oferta.

Sub noul format Timed Online Auction se va scoate la licitaţie lotul format din două fotografii ilustrând pe Regina Maria şi pe ginerele acesteia, Regele Alexandru I al Regatului Iugoslaviei. Fotografiile au fost dăruite de Regina Maria omului de afaceri american, baronul Waldemar de Barcow. Cele două piese, cu preţul de pornire de 1.500 de euro, sunt însoţite de semnătura olografă a Reginei şi ramă cu coroană regală surmontată.

O remarcabilă prezenţă este şi placheta „Partitura romanţei Steluţa de Vasile Alecsandri, Lăutarilor Români”. Piesa din alamă, cu preţul de pornire de doar 100 de euro, cuprinde partitura „Steluţei”, iniţial o poezie a lui Vasile Alecsandri, adaptată ulterior de compozitorul Dimitrie Florescu pentru a deveni o lucrare populară în vremea celor doi. Pasionaţii şi colecţionarii de piese istorice au acces şi la o cască militară americană, model M1. Piesa, ce datează din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, atunci când armata americană a schimbat căştile soldaţilor săi, are preţul de pornire de 175 de euro.

Până vineri, piesele istorice pot fi admirate în expoziţia de la Palatul Cesianu-Racoviţă, în intervalul orar 10:00-20:00, dar şi online pe artmark.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.