De la gravură la desen pe tabletă, opere ale artistului David Hockney vor fi prezentate, pentru prima dată, într-o expoziţie în Normandia (vestul Franţei), la 20 de kilometri de locuinţa unde pictorul britanic s-a instalat de doi ani, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Impressions 1970-2020" prezintă până la 26 septembrie, într-o fostă mănăstire de secol XVI-XVII din Pont-l'Évêque, aproximativ 50 de lucrări (litografii, gravuri, schiţe pe smartphone sau tabletă) şi fotografii ale artistului.

"Ne dorim să arătăm caracterul intim al operei imprimate, uneori necunoscută, într-un spaţiu intim", explică pentru AFP Gaëtane Barbenchon-Lang, curator. 

Este prima expoziţie în Normandia a acestei figuri majore ale pop art-ului, cunoscut pentru culorile strălucitoare şi vesele în operele sale, precizează Jean Frémon, vechi prieten al pictorului şi preşedintele Galerie Lelong & Co din Paris care, împreună cu Bibliotheque Nationale de France (BNF), a împrumutat operele expuse. 

De la Polaroid la tabletă, trecând prin fotocopiator şi telefon mobil, David Hockney, în vârstă de 84 de ani, a explorat de-a lungul deceniilor numeroase tehnici. 

Gravurile împrumutate de la BNF sunt expuse pentru prima dată. 

Un colaj de fotografii din anii 1980 format din mai multe portrete ale aceleiaşi persoane realizate la intervale scurte de timp, în format caleidoscop, arată voinţa acestui admirator al lui Picasso de "a include lecţia picturii cubiste în fotografie", subliniază Frémon.

La etaj, vizitatorul va descoperi casa pictorului, în inima zonei rurale din Normandia. 

Hockney, care s-a stabilit în comuna Bessin din departamentul Calvados, regiunea Normandia, este unul dintre cei mai scumpi artişti în viaţă. Considerată una dintre cele mai frumoase opere ale sale, "Pool with two figures" a fost vândută în 2018 contra sumei de 90,3 milioane de dolari la Christie's, doborând recordul de vânzare pentru un artist în viaţă.

David Hockney, născut pe 9 iulie 1937 în Bradford, în Marea Britanie, a studiat la Royal College of Art din 1957 până în 1962. Şi-a cimentat reputaţia de artist talentat prin expoziţia ”Young Contemporaries” de la Londra, în 1960, înainte de a se muta la Los Angeles, în 1974. Pictor, desentator, ilustrator, scenarist şi fotograf, David Hockney a contribuit la dezvoltarea curentului art-pop în anii 1960 şi este considerat unul dintre cei mai influenţi artişti britanici din secolul al XX-lea.

David Hockney rămâne prolific. Anul trecut, el a prezentat la Galerie Lelong & Co din Paris o expoziţie cu 130 de picturi realizate pe un iPad reprezentând primăvara în Normandia. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.