Prima ediţie a FILIT Chişinău - Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi, s-a încheiat cu succes, bucurându-se de aprecierea comunităţii culturale şi a publicului larg din Republica Moldova, potrivit organizatorilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

FILIT a trecut Prutul cu Trenul Literaturii. Cursa specială a pornit din Iaşi vineri, la ora 12.00, iar până în Chişinău călătorii s-au bucurat de recitaluri de poezie susţinute de Dan Coman şi Mugur Grosu, dar au asistat şi la dezbateri literare moderate de poeta Maria Ivanov. De asemenea, trupa Balkan Taksim a venit din  Bucureşti pentru a oferi un inedit concert pe şine, combinând într-un stil uimitor muzica electronică, basul şi ambianţele sonore străvechi.

Ajuns la Ungheni, Trenul Literaturii a fost predat autorităţilor din Republica Moldova, în mod simbolic, de preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe.

„Ne bucurăm foarte mult că într-un mod inedit, prin Trenul Literaturii, FILIT a ajuns şi în Republica Moldova. Este o mare împlinire pentru noi că această aşteptare de ani de zile a comunităţii literare şi artistice din Republica Moldova, practic, şi-a atins, în final, obiectivul. FILIT este un proiect de suflet pentru noi, ieşenii, şi sunt convins că lumea cultural artistică din Republica Moldova îl va adopta şi îl va îngriji la fel de mult şi pe această parte de Prut”, a evidenţiat Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

„Suntem onoraţi că autorităţile ieşene, Costel Alexe - preşedintele CJ Iaşi, Lucian Dan Teodorovici - directorul MNLR Iaşi şi fondatorul FILIT, au acceptat invitaţia noastră de a organiza, în paralel, prin partenerul local, o ediţie promiţătoare a FILIT şi la Chişinău. Fundaţia KA-TET a arătat originalitate şi ideea Trenului Literaturii, a microbuzelor şcolare sau cea de a aduce dramaturgia în cadrul FILIT Chişinău, ne încurajează să credem că această manifestare va deveni tot mai atractivă şi va creşte semnificativ, de la an la an”, a spus Narcis Afrăsinei - directorul adjunct al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău şi co-fondatorul FILIT Chişinău.

Timp de trei zile, în capitală au fost organizate mai multe activităţi care au combinat proza cu poezia, dramaturgia şi muzica, sub forma unor ateliere pentru copii, sesiuni de discuţie cu scriitori şi poeţi de pe ambele maluri ale Prutului. De asemenea, autorii, editorii şi cititorii au avut parte de dezbateri literare şi o întâlnire cu traducători.  

În cadrul Serilor FILIT, publicul de la Chişinău s-a bucurat, în deschidere, de prezenţa autoarei Guzel Iahina, într-o intervenţie despre care s-a discutat intens în aceste zile, moderată de poeta Silvia Goteanschii. În cea de-a doua seară a avut loc întâlnirea cu scriitorul spaniol Manuel Vilas, care l-a avut drept gazdă pe autorul şi traducătorul român Marin Mălaicu-Hondrari. Iar în ultima seară, pe scena Teatrului Fără Nume a urcat dramaturgul Iwan Wyrypajew într-o discuţie sinceră moderată de Ivan Pilchin, vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova.

„Este o bucurie că am reuşit, după atâţia ani, să extindem FILIT şi la Chişinău. A fost, în primul rând, o mare dorinţă a comunităţii literare şi culturale de aici, dar şi un obiectiv al echipei de la Iaşi, atins prin dialogul şi implicarea dlui. Narcis Afrăsinei. De acum încolo, toamnele vor fi sub semnul literaturii şi la Iaşi şi la Chişinău”, a menţionat Lucian Dan Teodorovici, directorul Muzeului Naţional al Literaturii din Iaşi, fondatorul FILIT Iaşi şi Chişinău.

Un moment de excepţie al FILIT Chişinău l-a constituit Noaptea Albă a Poeziei, care a debutat cu un concert susţinut de trupa Via Dacă, după care au fost proiectate videopoeme realizate de ONG-ul 7 ARTE de la Bucureşti şi a avut loc un maraton de poezie cu participarea poeţilor din Moldova şi România. Seara s-a încheiat cu performance-ul E581 susţinut de Peace The Gun (Fanfarov Dumitru&VonAim) împreună cu Mugur Grosu.

„Iată că FILIT, cel mai mare festival de literatura din Europa de Sud-Est, după o lungă aşteptare, a ajuns la Chişinău şi de aceea trebuie să ştim să îl preţuim şi să îi oferim un cadru în care acesta poate să prospere”, a declarat dl. Sergiu Prodan - ministrul Culturii din Republica Moldova.
Aşadar, în paralel cu Târgul Internaţional de Carte de la Frankfurt - cel mai mare eveniment din domeniul literaturii, autori de talie internaţională au ales să vină in Republica Moldova graţie FILIT Iaşi care, în aceste zile, a luat naştere şi la Chişinău.

„Ne-am dorit ca interacţiunea dintre cititori şi autori să fie cât mai largă, iar de activităţile organizate în cadrul festivalului să se bucure cât mai mulţi tineri. Astfel, am reuşit să aducem la FILIT Chişinău elevi din Grigoriopol, Bălţi, Glodeni, Soroca şi Ungheni. Entuziasmul, trăirile şi reacţiile extraordinare venite din partea publicului ne onorează şi ne încurajează să continuăm”, a declarat Aura Revenco, directorul executiv FILIT Chişinău si al Fundatiei KA-TET.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.