Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a fost criticat de presă pentru că nu l-a felicitat pe regizorul Hirokazu Kore-eda pentru reuşita de la Festivalul de Film de la Cannes. În replică, politicianul a numit în Parlament fiecare dintre ziarele care l-au mustrat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Absenţa mesajului de felicitare din partea lui Abe pentru câştigătorul trofeului Palme d'Or de anul acesta a ridicat speculaţii privind faptul că tema filmului „Shoplifters” - excluderea socială - l-a înfuriat pe prim-ministrul japonez.

„Shoplifters” vorbeşte despre o familie de inadaptabili, hoţi mărunţi şi aduce în lumină o problemă rar explorată - sărăcia din Japonia.

Un purtător de cuvânt al Gaga, care coproduce şi distribuie filmele lui Kore-eda, inclusiv „Shoplifters”, a declarat pentru The Hollywood Reporter că acesta a fost primul mare trofeu câştigat de companie, dar şi că nu era la curent cu protocolul privind felicitările.

În ziua de luni care a urma victoriei japonezului la Cannes, şeful cabinetului lui Shinzo Abe a transmis „felicitări din toată inima” lui Kore-eda, după ce a fost întrebat de reporteri pe această temă.

Liderii japonezi sunt de obicei dornici să atragă atenţia asupra recunoaşterii internaţionale a cetăţenilor ţării lor. Prim-ministrul Abe a semnalat multe alte reuşite ale japonezilor în lume. Cel mai recent, vineri, Guvernul a anunţat că Abe a decis ca olimpicul dublu medaliat cu aur la patinaj Yuzuru Hanyu să primească People's Honor Award. El l-a felicitat personal pe Hanyu după victoria de la Jocurile de Iarnă de la PyeongChang. 

Cunoscut ca fiind sensibil la critici, Abe a numit în Parlament fiecare ziar care l-a criticat pentru omisiunea de a transmite felicitări cineastului, o acţiune inedită a unui lider japonez.

„Shoplifters” va fi lansat în Japonia pe 8 iunie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.