Prezentatorul TV Jon Stewart a denunţat modul în care goblinii au fost reprezentaţi în filmele din saga „Harry Potter” şi clişeele care sunt vehiculate despre evrei. El a revenit asupra afirmaţiilor sale, temându-se de faptul că scriitoarea J.K. Rowling va fi din nou în centrul unei polemici.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Iată cum ştiţi că evreii sunt întotdeauna acolo unde sunt”. Actorul şi prezentatorul de talk-show Jon Stewart s-a arătat furios la adresa lui J.K. Rowling. În podcastul său „The Problem With Jon Stewart”, fostul animator de la „Daily Show” s-a referit la o problemă foarte specifică, din seria filmelor „Harry Potter”. 

Potrivit acestuia, goblinii de la banca Gringott seamănă prea mult cu personajele din cartea „Protocoalele înţelepţilor Sionului”, apărută în 1903. Lucrarea descria un plan de cucerire a lumii de către evrei şi francmasoni. Falsă de la A la Z, a fost totuşi un bestseller la lansare şi citată câteva decenii mai târziu de Adolf Hitler în pamfletul antisemit „Mein Kampf”. 

Jon Stewart explică: „Aţi văzut un film Harry Potter? Aţi văzut deja scenele de la banca Gringott? Ştiţi ce sunt oamenii care conduc banca? Evrei!”.

Animatorul în vârstă de 59 de ani a povestit şi o experienţă personală. „Le arăt oamenilor caricaturile din «Protocoalele înţelepţilor Sionului» şi ei spun: «Oh, este din Harry Potter!» Şi le răspund: «Nu, este o caricatură a unui evreu din opera literară antisemită»”. 

El a continuat: „J.K. Rowling şi-a spus: «Le putem cere acestor tipi să conducă banca noastră?». «Este o lume a vrăjitoarelor... Putem călări dragoni, putem avea o bufniţă drept animal de companie... dar cine ne conduce banca? Evreii»”. 

Confruntat cu amploarea mediatică pe care a avut-o declaraţia sa, el şi-a reconsiderat rapid poziţia. „Nu o acuz pe J.K. Rowling că este antisemită. Ea nu trebuie să răspundă pentru nimic. Nu vreau ca filmele Harry Potter să fie cenzurate în vreun fel. A fost o conversaţie în glumă”, se apără el. 

Jon Stewart nu vrea ca J.K. Rowling să fie în centrul unei noi polemici. Romanciera s-a confruntat cu o imagine pătată după ce a făcut în iunie 2020 afirmaţii considerate transfobe. Ea şi-a reînnoit afirmaţiile în acelaşi stil, stârnind furia şi ostilitatea din partea fanilor. 

Boswells School din Chelmsford, în nordul Londrei, a decis recent să retragă numele lui J.K. Rowling de pe una dintre clădirile sale. Motivul a fost „opiniile despre persoanele trans” ale creatoarei ucenicului vrăjitor. Directorul şcolii a explicat că vrea să creeze „o comunitate şcolară dinamică, inclusivă şi democratică, unde noi îi încurajăm pe elevi să devină cetăţeni independenţi şi încrezători”. Schimbarea ar fi avut loc în toamnă. „Am redenumit una dintre clădirile şcolii ca urmare a numeroaselor cereri ale elevilor şi personalului”, a detaliat directorul, potrivit France Info. Clădirea poartă de acum numele sportivei britanice Kelly Holmes, campioană olimpică de atletism la 800 şi 1500 m la Jocurile Olimpice de la Atena, în 2004.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.