Artiştii ucraineni care se ocupă de lucrarea care ar fi reprezentat ţara la Bienala de la Veneţia au transmis, într-un mesaj pe Instagram, că sunt constrânşi să suspende pregătirile pavilionului din cauza pericolului în care se află.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Nu suntem în pericol imediat, dar situaţia este critică şi se schimbă în fiecare minut. În prezent, nu suntem capabili să ne continuăm munca la proiectul pavilionului din cauza pericolului în care ne aflăm”, au anunţat, joi, organizatorii pavilionului ucrainean într-o postare pe Instagram. 

„Suntem hotărâţi să reprezentăm Ucraina la cea de-a 59-a ediţie a Bienalei de la Veneţia, dar nu depinde totul de noi”, a amintit echipa de organizare formată din Lizaveta German, Maira Lanko, Borys Filonenko şi artistul Pavlo Makov.

Mesajul precizează că nu este un comunicat al Minsiterului ucrainean al Culturii, ci o poziţie a organizatorilor. 

Joi, în zori, trupele armatei ruse au lansat o ofensivă asupra Ucrainei. Întreaga ţară a suferit lovituri archestrate de Kremlin, precum şi capitala Kiev care este sub bombardamente. 

Pentru cea de-a 59-a ediţie a Bienalei de la Veneţia, care va avea loc între 23 aprilie şi 27 noiembrie, pavilionul ucrainean urma să recreeze opera „The Fountain of Exhaustion”, (fântâna epuizării), a artistului Pavlo Makov. Această istalaţie murală, mai întâi creată în 1995, trebuia să reprezinte „absenţa vitalităţii în societate după Uniunea sovietică”, a explicat artistul pe site-ul dedicat pieţei internaţionale de artă arnet.com. 

Deşi este născut la Sankt-Petersburg, Pavlo Makov se consideră artist ucrainean. Potrivit aceleiaşi surse, această operă de trei metri pătraţi compusă din 78 de pâlnii din bronz, ar trebui să fie trimisă în Italia în următoarele două săptămâni. Un calendar bulversat de invazia rusă. 

„Facem apel la comunitatea internaţională artistică să folosească toată influenţa pentru a opri invazia rusă în Ucraina”, a concluzionat echipa pavilionului ucrainean. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.