Michael Metz Mørch, preşedintele Reţelei Institutelor Naţionale de Cultură din Uniunea Europeană (EUNIC) la nivel global, a declarat miercuri, în cea de-a doua zi a evenimentului ”European Angst”, că Europa nu poate fi pusă în ordine prin cheltuieli pentru armată sau prin apărarea monedei unice şi că o politică ce promovează ajutorul social trebuie să aibă grijă ca toată lumea să câştige.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Globalizarea a dus la diferenţe mari, a spus miercuri Metz. ”O politică economică ce promovează ajutorul social trebuie să aibă grijă ca toată lumea sp câştige. De fapt, câştigătorul păstrează tot. Oamenii se simt înşelaţi. Pierderea încrederii, a valorilor culturale sunt câteva dintre consecinţele flobalizării forţate, iar societatea tinde să se destrame”, a declarat Michael Metz Mørch.

Preşedintele Institutului Cultural Danez a făcut referire, în discursul său, şi la xenofobia şi naţionalismul tot mai prezente în societatea europeană de astăzi şi a trecut în revistă câteva dintre problemele apărute în lume, care influenţează soarta continentului - alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al Statelor Unite şi referendumul din Italia.

”Ne-am pierdut empatia necasară unui continent. Există speranţă, dar trebuie să facem uz de energie pentru a găsi soluţii comune. Alegerea lui Trump este un semnal de alarmă. În Italia avem o situaţie îngrijorătoare. Trebuie să ne unim forţele, pentru că nu cred că este ceva bun în situaţia actuală. O Europă mai mare nu este una care poate fi pusă în ordine prin cheltuieli pentru armată sau prin apărarea monedei unice. Cultura este cheia”, a mai afirmat el.

Evenimentul ”European Angst” este o iniţiativă a Institutului Goethe, în colaborarea cu EUNIC (reţea din care face parte şi Institutul Cultural Român), centrul Bozar şi European Movement International.

Miercuri, în cea de-a doua şi ultima zi a evenimentului ”European Angst - Populism, extremism şi euroscepticism în societăţile europene contemporane”, 40 de studenţi din mai multe ţări vor prezenta un manifest despre viitorul Europei care va fi înmânat oficialilor UE.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.