Treisprezece volume, între care romanul grafic „Sabrina”, de Nick Drnaso, şi cel mai recent volum al lui Michael Ondaatje, „Warlight”, au fost incluse pe lista lungă a Premiului Man Booker pentru Ficţiune pe 2018.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lista cuprinde romane aparţinând a şase scriitori din Marea Britanie, trei din Statele Unite, doi din Irlanda şi doi din Canada. Din total, şapte sunt semnate de femei.

Au fost selectate: Belinda Bauer (Marea Britanie), cu „Snap” (Bantam Press), Anna Burns (Marea Britanie), cu „Milkman” (Faber & Faber), Nick Drnaso (SUA), cu „Sabrina” (Granta Books), Esi Edugyan (Canada), cu „Washington Black” (Serpent’s Tail), Guy Gunaratne (Marea Britanie), cu „In Our Mad And Furious City” (Tinder Press), Daisy Johnson (Marea Britanie), cu „Everything Under” (Jonathan Cape), Rachel Kushner (SUA), cu „The Mars Room” (Jonathan Cape), Sophie Mackintosh (Marea Britanie), cu „The Water Cure” (Hamish Hamilton), Michael Ondaatje (Canada), cu „Warlight” (Jonathan Cape), Richard Powers (SUA), cu „The Overstory” (Willian Heinemann), Robin Robertson (Marea Britanie), cu „The Long Take” (Picador), Sally Rooney (Irlanda), cu „Normal People” (Faber & Faber), şi Donal Ryan (Irlanda), cu „From A Low And Quiet Sea” (Doubleday Ireland).

Cele 13 volume au fost alese dintre 171 de romane înscrise - cel mai mare număr de titluri din istoria de 50 de ani a premiului -, publicate în Marea Britanie şi Irlanda între 1 octombrie 2017 şi 30 septembrie 2018.

Man Booker Prize for Fiction a fost acordat prima dată în 1969. Scriitori de orice naţionalitate pot înscrie romane, cu condiţia ca acestea să fi fost publicate în limba engleză, în Marea Britanie şi Irlanda.

Acesta este primul an în care romane publicate în Irlanda sunt eligibile pentru premiu, în urma schimbării regulamentului la începutul lui 2018.

Cei care au făcut selecţia pentru lista lungă de anul acesta au fost filozoful britanic de origine ganeză Kwame Anthony Appiah, scriitoarea scoţiană Val McDermid, criticul literar american Leo Robson, profesoara Jacqueline Rose (University of London) şi artista şi scriitoarea canadiană Leanne Shapton.

Între câştigătorii din ultimii ani ai premiului se numără Hilary Mantel, Paul Beatty, Marlon James şi, anul trecut, George Saunders.

Câştigătorul va fi anunţat pe 16 octombrie.

În urmă cu două săptămâni, „The English Patient” a câştigat Golden Man Booker Prize la festivalul care a marcat împlinirea a 50 de ani de la acordarea primului astfel de premiu literar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.