Hervé Le Tellier, în vârstă de 63 de ani, este câştigător al premiului Goncourt pe 2020 cu romanul "L'Anomalie" (editura Gallimard). El a primit opt voturi "pentru" din partea juriului Academiei Goncourt, care a deliberat, pentru prima dată în istorie, prin intermediul aplicaţiei Zoom.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lucrarea sa a fost preferată înaintea volumelor "Les Impatientes" de Djaïli Amadou Amal, "Thésée, sa vie nouvelle" de Camille de Toledo şi "L'Historiographe du royaume" de Maël Renouard.

Publicată la Gallimard, o editură adesea recompensată, această cartea, concepută ca un joc savant de construcţie şi suspans, a convins deja publicul larg. 

În romanul său, autorul oferă mai multe poveşti: discurs poliţist, de aventură, de dragoste. "L'Anomalie conbină toate acestea. Un OLNI, un obiect literar neidentificat. Acestea conferă o lucrare originală, care a sedus juriul", scrie Le Figaro. 

Criza sanitară şi închiderea restaurantelor, deci şi Drouant, în cartierul Operei din Paris, au obligat juriul să recurgă la o videoconferinţă şi să delibereze. 

Premiul Goncourt, desemnat de membrii ai juriului voluntari, acordă unui scriitor suma de 10 euro. Premiul reprezintă şi o miză economică crucială, deoarece zeci sau chiar sute de mii de cititori au încredere în această recunoaştere. Conştienţi de aceasta, Academia a preferat să aştepte redeschiderea librăriilor, care a avut loc sâmbătă după o lună din motive sanitare. 

Născut pe 21 aprilie 1957, Hervé Le Tellier a ales mai întâi calea matematicii, înainte de a se dedica jurnalismului. În 1984 a publicat primul roman. A scris poezie, romane, eseuri, cărţi de călătorie. Printre acestea: "Zindien", "La Chapelle Sextine", "Joconde jusqu'à cent". În paralel, a publicat articole în L'Événement du Jeudi şi în jurnalul de satiră La Grosse Bertha. A avut colaborări cu Le Monde şi revista Nouvelles Clés.

În 2019, premiul Goncourt a fost câştigat de Jean-Paul Dubois cu "Tous les hommes n'habitent pas le monde de la même façon".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.