Orchestra simfonică „George Enescu”, condusă de Alexander Walker, şi Corul Filarmonicii vor prezenta joi şi vineri, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului, oratoriul „Visul lui Gerontius”, de Edward Elgar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Solişti invitaţi sunt tenorul Oliver Johnston, mezzosoprana Aura Twarowska şi basul Marius Boloş, iar Corul Filarmonicii „George Enescu“ va fi condus de maestrul Iosif Ion Prunner.

„Visul lui Gerontius/ Dream of Gerontius” este o lucrare de referinţă în istoria muzicii engleze. Autorul ei, Sir Edward Elgar (1857 – 1934), declara că a pregătit timp de opt ani aşternerea pe hârtie a acestei capodopere a genului vocal – simfonic, scrisă pe versurile unui poem al cardinalului John Henry Newman, scurtat şi prelucrat de compozitor în aşa fel încât să servească intenţiei sale de a nara istoria morţii unui om, apoi călătoria sufletului său în lumea de dincolo.

În cei opt ani (1892-1900), Elgar a scris lucrări importante care l-au confirmat drept un compozitor reprezentativ al epocii sale - „The Black Knight” (1892, o cantată pentru cor şi orchestra), „King Olaf” (1896, o cantată pentru soprană, tenor, bas, cor şi orchestră), „Caractacus” (1889, o cantată în şase scene pentru soprană, tenor, bariton, doi başi, cor şi orchestră) şi „Sea Pictures” (1899, un ciclu de cinci cântece pentru contralto şi orchestră). Prima audiţie a compoziţiei „Visul lui Gerontius” a avut loc pe 3 octombrie 1900.

Elgar a fost rugat să compună o lucrare pentru Festivalul muzical din Birmingham. S-a hotărât să scrie despre viaţă, moarte şi ceea ce ar putea urma în viaţa de apoi.

Gerontius este pus faţă în faţă cu propria moarte, îşi întâlneşte îngerul păzitor şi se prezintă înaintea lui Dumnezeu după care este condus în Purgatoriu cu promisiunea unei glorii eterne. Partitura este scrisă pentru solişti, orchestră simfonică mare, orgă şi nu mai puţin de trei coruri.

Până acum, ea nu a mai fost prezentată publicului bucureştean.

Concertele sunt organizate cu sprijinul Societăţii Elgar din Marea Britanie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.