Spectacolul "Poveştile africane ale lui Shakespeare", prezentat de Teatrul Nou din Varşovia (Polonia), în regia lui Krzysztof Warlikowski, va deschide cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional "Shakespeare", pe 23 aprilie, ziua naşterii şi a morţii marelui dramaturg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional Shakespeare va avea loc în perioada 23 aprilie - 6 mai, la Craiova şi se desfăşoară sub genericul ”Planeta Shakespeare”, anunţă organizatorii. 

"Poveştile africane ale lui Shakespeare" este unul dintre cele mai importante spectacole regizate de Krzysztof Warlikowski, regizor de teatru aclamat la nivel mondial. Warlikowski, care a regizat mai multe piese de teatru ale lui Shakespeare, este cunoscut pentru interpretarea  modernă a textelor tradiţionale.

În "Poveştile africane ale lui Shakespeare", el şi-a folosit tehnica specială de adaptare - prin juxtapunerea şi amestecarea fragmentelor diferitelor piese apare un scenariu unic. Regele Lear, Neguţătorul din Veneţia şi Othello prezintă trei eroi Shakeaspearieni care întruchipeaza în acelaşi timp cifrele excluziunii de astăzi, fiind victime ale vârstei, antisemitismului şi rasismului.

Warlikowski le permite să vorbească personajelor de obicei tăcute, făcându-le să ţină monologuri scrise special pentru piesa de teatru de către poetul libanez Wajdi Mouawad.

Spectacolul, considerat o călătorie eroică în metafizic, are o durată de 310 minute, cu două pauze.

Teatrul Nou a fost fondat la Varşovia în 2008 sub conducerea artistică a lui Krzysztof Warlikowski, care se baza pe un grup de vechi colaboratori de-ai săi. În primii cinci ani, teatrul nu avea un sediu permanent, funcţionând după modelul unui centru cultural interdisciplinar.

Primăvara anului 2016 a marcat redeschiderea Teatrului Nou într-o hală postindustrială renovată, din inima oraşului Varşovia. A produs până în prezent cinci interpretări ale lui Krzysztof Warlikowski ("(A)pollonia", "Sfârşitul", "Poveştile africane ale lui Shakespeare", "Cabaretul din Varşovia", "Francezii"), şi a co-produs "Tramvaiul lui Warlikowski" (cu Isabelle Huppert) împreună cu Teatrul Odeon din Paris.

Încă de la început, Teatrul Nou a promovat artişti tineri, oferindu-le spaţiul necesar pentru a-şi realiza viziunea artistică. Printre colaboratori se numără: Michał Borczuch, Krzysztof Garbaczewski, Anna Smolar. După redeschidere, Teatrul Nou a devenit domiciliu stabil pentru noua generaţie de coregrafi polonezi, sprijinind în mod activ dezvoltarea scenei de dans poloneze.

Festivalul Internaţional Shakespeare, organizat de Teatrul Naţional ”Marin Sorescu” şi Fundaţia Shakespeare, cu spijinul Primăriei Municipiului Craiova şi Consiliului Local Municipal, a invitat la Craiova peste 25 de spectacole din 13 ţări precum: Polonia, Marea Britanie, Coreea de Sud, Africa de Sud, România, Belgia, Franţa, Japonia, Australia, Canada sau SUA.

Programul festivalului include spectacole de pe întreg mapamondul, printre care: ”Măsură pentru măsură”, o coproducţie a Teatrul Puşkin din Moscova (Rusia) şi Cheek by Jowl din Londra (Marea Britanie), ”Furtuna”, de la Teatrul Naţional din Nisa (Franţa), în regia Irinei Brook, spectacolul ”Romeo şi Julieta”, în regia lui Oh Tae Suk, o producţie a Mokwha Repertory Company din Seoul (Coreea de Sud). Din Japonia, Compania Jijosha Yamanote din Tokio prezintă ”Furtuna”, în regia lui Masahiro Yasuda, din Brazilia Teatrul Clownii lui Shakespeare din Natal Rio Grande do Norte prezintă ”Excelenţa sa, Richard III”, în regia lui Gabriel Villela, iar din SUA, Q Brothers şi Teatrul Shakespeare din Chicago vor prezenta spectacolul ”Othello Remix”.

Festivalul Internaţional Shakespeare se va încheia pe 6 mai cu spectacolul ”Ace şi Opium”, în direcţia de scenă a reputatului regizor Robert Lepage, despre care legendarul Peter Brook afirma că este ”geniul regiei mondiale contemporane”. Spectacolul este prezentat, în afara programului shakesperian, de celebra companie canadiană Ex Machina din Quebec.

Evenimentul a debutat la Craiova în 1994 şi a fost iniţiat de Fundaţia Shakespeare, avându-l ca director fondator pe Emil Boroghină, după modelul marilor festivaluri internaţionale, precum cele din Edinburgh, Tokyo, Ierusalim sau Montreal.

Festivalul s-a extins treptat, în timp şi în spaţiu, adresându-se unor categorii din ce în ce mai largi de public, acoperind din ce în ce mai multe zone unde prezintă spectacolele invitate şi proiectând opera marelui Bard în eternitate. Aşadar, titlul ediţiei curente, „Planeta Shakespeare”, se înscrie într-o ordine firească, spectacolele aduse în cadrul ediţiei din 2018 reprezentând toate continentele pământului. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.