Mai mult de 100 de stampe japoneze care înfăţişează scene şi actori din teatrul Kabuki vor fi expuse la Castelul Cantacuzino începând cu 5 noiembrie în expoziţia „Kabuki - colecţia Ukiyo-e av. George Şerban”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vizitatorii vor putea descoperi, până pe 22 aprilie 2022, în Galeria de Artă a muzeului şi celebra poveste a celor 47 de ronin, adaptată în nenumărate spectacole de teatru.

Deschiderea oficială a expoziţiei ”Kabuki - colecţia Ukiyo-e av. George Şerban”, curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituţă, va avea loc vineri, 5 noiembrie, la ora 14.00, urmând ca aceasta să poată fi vizitată de public începând cu ora 16.00.

Lucrările expuse fac parte din colecţia privată a avocatului George Şerban şi aparţin unor importanţi maeştri japonezi Ukiyo-e din perioada 1603 - 1868, cunoscută sub numele de epoca Edo - 27 artişti japonezi din secolele XVII - XIX, prezentaţi cronologic, şi şcolile de artă din care făceau parte.

De asemenea, iubitorii de artă vor descoperi pe simezele galeriei povestea celor 47 de ronin, legenda japoneză care are la bază o poveste reală, din timpul epocii Edo. Aceasta vorbeşte de un grup de samurai care au rămas fără stăpân după ce al lor daiymo (stăpân feudal) a fost obligat să comită seppuku (sinucidere rituală) pentru atacarea unui oficial judecătoresc pe nume Kira Yoshinaka. Roninii i-au răzbunat onoarea stăpânului lor după ce au aşteptat şi au plănuit cu răbdare uciderea lui Kira timp de peste un an.

În Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino, vizitatorii vor avea ocazia să descopere Kabuki, unul dintre cele trei stiluri de teatru care a apărut în Japonia, în jurul anului 1603. Acest tip de spectacol i-a fascinat atât de mult pe artiştii plastici japonezi ai acelor vremuri, încât au creat numeroase lucrări care au contribuit puternic la popularizarea şi promovarea teatrului Kabuki şi a artiştilor săi.

Un punct de atracţie al expoziţiei va fi reprezentat de o serie de stampe timpurii, printre care se numără şi cea realizată de Tôshûsai Sharaku (activ c. 1794-1795). Lucrările originale ale lui Sharaku sunt rare, deoarece acest artist a lucrat doar zece luni, după care a dispărut misterios.

De asemenea, iubitorii de artă vor putea admira stampe semnate de artişti precum Moronobu, creator japonez cunoscut pentru popularizarea genului ukiyo-e a picturilor şi picturilor din lemn la sfârşitul secolului al XVII-lea, Tani Bunchō, artist şi poet, Katsushika Hokusai, pictor ukiyo-e japonez care în timpul vieţii a folosit mai multe pseudonime, şi Keisai Eisen, dar şi lucrări care au aparţinut marilor şcoli, precum Şcoala Torii, Katsukawa şi Utagawa. Toate aceste stampe vor dezvălui un fascinant spectacol al detaliilor şi culorilor.

Expoziţia, organizată de Castelul Cantacuzino şi Societatea civilă de avocaţi "Şerban şi Asociaţii", în parteneriat cu Asociaţia culturală "Pictor Octavian Smigelschi" şi Muzeul Naţional Brukenthal, va putea fi vizitată până pe 22.04.2022.

Castelul Cantacuzino a fost deschis spre vizitare în anul 2010, iar în 2015 a fost inaugurată Galeria de Artă, prima expoziţie fiind dedicată pictorului spaniol Salvador Dali. Au urmat lucrări grafice ale artiştilor Pablo Picasso, Marc Chagall, Vincent van Gogh, Henri Matisse, Henri de Toulouse-Lautrec dar şi expoziţii de artă contemporană cu lucrări ale artiştilor Andrei Gamarţ, Nadine Kseibi, Mirela Iordache, ale Societăţii Artiştilor Figurativi din România şi o mare expoziţie de sculptură care a celebrat Centenarul Marii Uniri, aducând împreună 100 de sculptori români.

De asemenea, Castelul a găzduit expoziţiile “Women in Power”, care a inclus opere de artă semnate de 110 artiste din 13 colecţii private, “Books & Arts”, superba “Detaliul Neoromânesc”, ce a reprezentat o incursiune în lumea clădirilor bucureştene ce altădată erau mândria peisajului urban şi unde a putut fi explorat mobilier cu influenţe neoromâneşti realizat de arhitecţii atelierului Şezi - Octavia şi Lucian Loiş şi exemple de Arhitectura Neoromaneasca, expoziţia de sculptură “Absenţe încercuite”, semnată de artistul Maxim Dumitraş şi “Great artists of the world - colecţia av. George Şerban”.

Castelul Cantacuzino a fost construit în 1911, la cererea prinţului Gheorghe Grigore Cantacuzino, monumentul devenit istoric fiind la inaugurarea sa una dintre cele mai moderne construcţii din Europa. În 2010, Castelul a fost deschis spre vizitare şi de atunci a devenit una dintre cele mai importante atracţii de pe Valea Prahovei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.