Institutul polonez "Frédéric Chopin" (NIFC) a anunţat că până în 2020 va pune la dispoziţie gratuit, online, întregul patrimoniu, obiecte şi partituri, al compozitorului secolului al XIX-lea, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Chopin va fi primul mare compozitor care va avea toată muzica digitalizată" şi accesibilă tuturor, a declarat jurnaliştilor directorul adjunct al NIFC, Maciej Janicki.

Aproape 40.000 de obiecte care au fost incluse în patrimoniul mondial UNESCO - fotografii şi picturi ale compozitorului polonezo-francez, manuscrise - vor fi disponibile online, a adăugat Janicki. 

Oricine va avea acces şi va putea descărca înregistrări, va putea să documenteze, să facă analize de ritmuri, armonii, melodii. 

Janicki a afirmat că cea mai inovativă parte a proiectului va fi disponibilitatea lui în engleză şi poloneză, fiind cofinanţat de Uniunea Europeană. 

Chopin s-a născut în 1810 în Zelazowa Wola, lângă Varşovia, din tată francez şi mamă poloneză. Şi-a părăsit ţara natală în noiembrie 1830, chiar înainte de revolta împotriva Rusiei ţariste. 

Pianistul a trăit la Viena şi Paris, unde a murit la vârsta de 39 de ani. Este înmormântat în Paris, iar inima sa este în biserica Holy Cross din Varşovia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.