Poeta americană Louise Gluck, laureata premiului Nobel pentru Literatură, profesor la Universitatea Yale în Massachussetts, a primit duminică medalia Nobel, potrivit DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În contextul în care laureaţii nu au putut călători la Sotckholm sau la Oslo anul acesta pentru a-şi primi premiile, organizatorii le-au înmânat în ţările lor. Prima a fost Louise Gluck. 

În fotografii publicate luni de Fundaţia Nobel poate fi văzută Louise Gluck în curtea sa, purtând mască, având medalia Nobel. 

Comitetul care acordă premiul pentru Literatură a decis să o recompenseze pe Gluck pentru „vocea ei poetică inconfundabilă care, cu o frumuseţe austeră, face universală existenţa individuală”.

Gluck, în vârstă de 77 de ani, s-a născut la New York. A debutat în 1968 cu "Firstborn" şi a publicat 12 colecţii de poezie, precum şi volume de eseuri despre poezie. 

În discursul său de acceptare a premiului, publicat luni, Gluck a rememorat momentul când a intrat în contact cu poezia şi a organizat o competiţie în imaginaţia sa ''pentru a desemna cel mai frumos poem din lume''. Finaliştii au fost "The Little Black Boy" de William Blake (1757 -1827) şi "Swanee River" de Stephen Foster (1826-64), a spus ea referindu-se la poetul britanic şi la textierul şi compozitorul american. 

Ea a recitat atât poemul, cât şi cântecul în minte, amintindu-şi afecţiunea pe care a simţit-o. 

"Am fost sigură că Blake în special era întrucâtva la curent cu acest eveniment. Am înţeles că a murit, dar simţeam că încă este viu, din moment ce-i puteam auzi vocea vorbindu-mi, deghizată, dar vocea sa'', a spus Gluck, punctând că Blake a câştigat competiţia.

Gluck a notat: "Cei dintre noi care scriem cărţi probabil îşi doresc să ajungă la cât mai mulţi cititori. Dar unii poeţi nu văd să ajungem la mulţi în termeni spaţiali, precum într-o sală plină''. 

"Cred că acordându-mi acest premiu, Academia Suedeză a ales să onoreze vocea intimă, privată, pe care enunţul public o poate mări sau extinde uneori, dar nu o poate înlocui niciodată", a spus ea.  

Premiile Nobel sunt înmânate în mod tradiţional pe 10 decembrie, data comemorării fondatorului prestigioaselor distincţii, industriaşul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

Recompensele de anul acesta valorează fiecare 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.