Un planetariu pentru nevăzători, cuprinzând două cupole cu cerul de vară şi iarnă, cu 39 de constelaţii, a fost inaugurat, miercuri, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi, în cadrul acestuia persoanele cu dizabilităţi de vedere având posibilitatea să-şi imagineze cerul cu ajutorul mânilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
La Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi a fost deschisă expoziţia permanentă „Cerul în mâinile tale II - Planetariu pentru nevăzători”, fiind vorba despre un planetariu pentru nevăzători care are două cupole ce imaginează cerul de vară, respectiv cerul de iarnă, cu un total de 39 de constelaţii.
 
În cadrul expoziţiei, persoanele cu probleme de vedere au posibilitatea să-şi imagineze cerul cu ajutorul mânilor, rotindu-se pe un scaun, unde vor pipăi cerul şi constelaţiile de pe cupolă. Cerul aflat în cele două cupole, atins cu mâna de către nevăzători, este însoţit de o descriere audio cu explicaţii ştiinţifice care se pot descărca pe telefonul mobil. 
 
“Este interesant, am redescoperi constalaţii precum Carul Mare, Carul Mic, mai ales că eu, până la vârsta de 17 ani, am văzut, deci acum îmi aduc aminte cum arăta cerul pe când îl vedeam cu adevărat”, a spus un tânăr de de 23 de ani.

Proiectul cultural „Cerul în mâinile tale II - Planetariu pentru nevăzători” a constat în activitatea de concepere, realizare şi distribuire a şapte planetarii pentru nevăzători, ce promovează patrimoniul cultural imaterial referitor la tradiţiile populare româneşti despre aştri şi constelaţii, într-o formă inovativă, destinată în special persoanelor cu handicap vizual, dar şi publicului larg din România. De acest proiect beneficiază planetariile din Galaţi, Bârlad, Craiova, Constanţa, Bucureşti şi Muzeul de Etnografie al Transilvaniei din Cluj Napoca. Acest proiect a fost iniţiat şi derulat de Complexul Astronomic Baia Mare şi cofinanţat prin Administraţia Fondului Cultural Naţional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.