Franţa a cerut UNESCO să includă plajele Debarcării din 1944 în Normandia pe lista patrimoniului său mondial, la categoria bunuri culturale, potrivit ministrului Culturii, citat de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Candidatura va fi examinată de comisia de patrimoniu mondial al UNESCO în timpul sesiunii din iulie 2019, anunţă un comunicat transmis pe site-ul ministerului. 

"Acest bun (...) păstrează urmele şi poartă memoria unei lupte pentru libertate şi pace", se arată în comunicat. 

Aceste plaje "constituie un peisaj cultural relicvă, în sensul mărturiei lăsate de evenimentul Debarcării, şi un peisaj cultural asociativ, în sensul asocierii acestui loc cu valori simbolice excepţionale", argumentează ministerul. 

"Aproape 60.000 de persoane, printre care se numără personalităţi din lumea întreagă, şi-au anunţat sprijinul pentru această candidatură", a afirmat într-un comunicat regiunea Normandia, cea care s-a aflat la originea candidaturii încă din 2008. 

În septembrie, miliardarul american Christopher Forbes anunţa că susţine simbolic această clasare. 

"Pentru Normandia, ar însemna relansări economice semnificative. Odată ce un sit este clasat patrimoniu mondial al UNESCO va cunoaşte un boom extrem de important în ceea ce priveşte frecventarea lui", a subliniat preşedintele regiunii Hervé Morin, liderul Partidului Les Centristes. 

Potrivit regiunii, aproape 2 milioane de turişti vizitează în fiecare an plajele Debarcării: Utah şi Omaha, Gold, Sword şi Juno.

Pe 6 iunie 1944, 6.939 de nave au debarcat 132.700 de bărbaţi pe plajele din Normandia. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.