Un colaj din hârtie a fost realizat de artistul JR, colaborator al cineastei Agnès Varda, pentru a marca a 30-a aniversare a piramidei din sticlă de la Luvru, iar lucrarea de artă a fost distrusă, în câteva ore, de vizitatori.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Artistul francez JR şi 400 de voluntari au aşezat vineri 2.000 de foi de hârtie în curtea interioară a muzeului parizian, făcând ca piramida să pară scufundată şi înconjurată de stânci albe.

Sâmbătă, însă, întreaga instalaţie a fost distrusă de vizitatorii care au păşit pe hârtie.

„Imaginile, viaţa sunt efemere”, a scris JR pe Twitter. „Odată lipită, lucrarea de artă trăieşte pe cont propriu”, a spus el despre instalaţia de 17.000 mp.

În rândul iubitorilor de artă, efemeritatea colajului a creat opinii diferite. Unii s-au arătat dezamăgiţi de cum a fost tratată lucrarea, iar alţii au spus că ea a fost trecătoare.

În răspuns, JR, pe numele său real James Rene, a interpretat colajul ca pe o lucrare de artă performativă.

„Soarele usucă lipiciul uşor şi, cu fiecare pas, oamenii rup părţi din hârtia fragilă. Este vorba despre participarea voluntarilor, vizitatorilor şi a celor care caută suvenire”, a mai scris JR.

Nu este prima dată când JR face o lucrare pentru faimoasa instituţie muzeală pariziană. În urmă cu trei ani, el a acoperit piramida, făcând-o să pară invizibilă.

Fotograful şi muralistul JR, în vârstă de 36 de ani, a lucrat împreună cu Agnès Varda pentru documentarul „Chipuri, locuri/ Faces Places/ Visages villages” (2017), care a avut premiera la Festivalul de la Cannes şi a fost nominalizat la Oscar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.