Expoziţia "Picasso et la danse (Picasso şi dansul)", deschisă la Opera Garnier până pe 16 septembrie, propune descoperirea a 130 de opere, documente, fotografii, costume şi elemente de decor din spectacole de balet care au fost văzute de puţine ori în Franţa şi care provin din colecţiile teatrului şi ale Bibliotecii naţionale a Franţei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Dansul reprezentat în lucrările sale şi colaborările cu trupe de balet sunt două tematici majore ale expoziţiei", a explicat Bérenger Hainaut, specialist în conservare la departamentul de muzică al BnF şi unul dintre curatorii expoziţiei. 

Colaborarea lui Pablo Picasso cu trupa de balet rusă a lui Serge Diaghilev a început în 1916 pentru spectacolul "Parade", pe un libret de Jean Cocteau.  Pictorul va desena o caricatură perfectă a tânărului poet care va putea fi descoperită în expoziţie. 

"Este un Jean Cocteau fascinat de Picasso care l-a căutat pe pictor pentru a realiza decorurile şi costumele de la "Parade", reuşind un mare succes", a spus expertul. "Dincolo de relaţiile de muncă şi de mondenităţi, pictorul a legat prietenii durabile", a adăugat acesta, "dar şi o relaţie de dragoste cu dansatoarea Olga Koklova" cu care se va căsători în 1918. Desenele şi fotografiile stau mărturie. 

De aici, Picasso a realizat de mai multe ori decorurile şi costumele pentru spectacole de balet ruseşti. 

Dacă intervenţia lui Picasso se limita uneori la o simplă cortină de scenă, în revanşă artistul spaniol va fi foarte implicat în patru spectacole importante între 1917 şi 1924: "Parade" (1917), "Le Tricorne" (1919), "Pulcinella" (1920) şi "Mercure" (1924).

În 1962, reluarea de către coregraful Serge Lifar a spectacolului de balet "Icare" va prilejui o colaborare unică a lui Picasso cu Opera din Paris, detaliată în expoziţie. 

În afara lumii baletului, din 1900 Picasso a realizat de-a lungul carierei sale multiple scene de dans ("Salomé", 1905), şi tablouri cu siluete în mişcare. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.