Cele mai importante case de licitaţii, Sotheby's şi Christie's, vor scoate la vânzare în New York, în noul sezon de primăvară, pentru zeci de milioane de dolari, o Biblie ebraică de o mie de ani şi picturi excepţionale de Klimt şi Douanier Rousseau, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Punct culminant al vânzărilor din 11 până în 19 mai într-una dintre capitalele mondiale ale artei, New York, Sotheby's va vinde cea mai veche şi mai completă Biblie ebraică, datând din secolul al X-lea, care ar trebui să se vândă pe 17 mai la un preţ între 30 şi 50 de milioane de dolari.

Deja prezentat la New York în februarie şi în martie la Tel Aviv, Codexul Sassoon, numit după cel mai cunoscut proprietar al său, David Solomon Sassoon (decedat în 1942), datează din anul 900 al erei noastre şi reprezintă unul dintre cele mai scumpe manuscrise pe piaţa de carte veche. 

Această lucrare, într-o stare excepţională de conservare şi din care lipsesc doar câteva pagini, cuprinde 24 de cărţi din Biblia ebraică.

Pe o piaţă a licitaţiilor de opere de artă, încă sub influenţa crizelor internaţionale, Sotheby's va oferi şi pe 16 mai tabloul „Insel am Attersee” (1901-1902) al pictorului austriac Gustav Klimt.

Este pentru prima dată când această capodoperă, „extrem de rară”, potrivit casei deţinute de magnatul media şi telecomunicaţii franco-israelian Patrick Drahi, este oferită la licitaţie după decenii de conservare de către proprietari privaţi. Ar putea fi vândut cu 45 de milioane de dolari.

La rivala Christie's, controlată de holdingul Artémis a miliardarului francez François Pinault, vânzările încep pe 11 mai cu un record aşteptat pentru „Les Flamants” (1910) al pictorului francez postimpresionist Henri (Douanier) Rousseau.

„Vă puteţi petrece toată viaţa fără să vedeţi vreodată un tablou ca acesta (...) probabil unul dintre cele mai rare de la Christie’s”, a spus Max Carter, vicepreşedintele companiei de licitaţii pentru artele secolelor XX şi XXI.

Tabloul „Les Flamants” ar putea fi adjudecat la 30 de milioane de dolari, joi, în contextul în care acum 30 de ani recordul pentru un Douanier Rousseau era de 4,4 milioane de dolari.

Sotheby's va oferi şi un excepţional „Now’s the Time” al pictorului american Jean-Michel Basquiat care a murit în 1988, la vârsta de 27 de ani, care ar putea ajunge la peste 30 de milioane de dolari.

În cele din urmă, sculptoriţa Louise Bourgeois (1911-2010) va fi omagiată prin lucrarea „Araignée”, înaltă de trei metri şi care ar putea fi cumpărată cu un preţ între 30 până la 40 de milioane de dolari, un record.

Cu toate acestea, este puţin probabil ca aceste vânzări de primăvară să depăşească maximele atinse în timpul vânzărilor de toamnă şi de primăvară în 2022, unul dintre cei mai de succes ani din istoria pieţei de artă.

La Christie's, colecţia de artă a co-fondatorului Microsoft Paul Allen, care a murit în 2018, a depăşit pragul istoric de 1 miliard de dolari în noiembrie (aproape 1,5 miliarde de dolari în total) cu o mulţime de recorduri stabilite pentru lucrările lui Van Gogh, Cézanne sau Gauguin.

În luna mai trecută, un portret al lui Marilyn Monroe, „Shot Sage Blue Marilyn” de Andy Warhol a fost vândut pentru 195 de milioane de dolari.

La Sotheby's, tot în urmă cu un an, colecţia Macklowe, a atins 922 de milioane de dolari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.