Pianistul şi dirijorul Christian Zacharias va deschide stagiunea 2018 - 2019 a Filarmonicii „George Enescu” cu un program integral Beethoven, care va fi prezentat joi şi vineri, de la ora 19.00, la Ateneul Român.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Stagiunea va sta sub semnul Centenarului Marii Uniri - în acest sens, pe 30 noiembrie, este programat un concert sub bagheta lui Christian Badea, solist fiind pianistul Daniel Ciobanu -, dar şi al împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Orchestrei Filarmonicii şi a 130 de ani de la inaugurarea Ateneului Român.

Pe scena Ateneului vor urca, toamna aceasta dirijori ca Paul Nadler, Gerd Schaller, Horia Andreescu, Alexander Walker, Camil Marinescu şi solişti precum Misha Maisky, Lukasz Krupinski, Valeriy Sokolov, David Grimal, Khatia Buniatishvili, Elizabeth Sombart şi Andrei Licareţ.

Seria „Concertele Centenarului la Ateneu“, proiect al lui Christian Badea, va propune în perioada octombrie - decembrie publicului bucureştean o dramaturgie muzicală construită pe cronologia evenimentelor istorice şi culturale centenare, cu artişti invitaţi români şi străini de renume internaţional. 

Temele propuse sunt „Creaţia Enesciană” – în cadrul căreia vor fi interpreta mai multe dintre lucrările simfonice ale compozitorului, „Titani ai muzicii clasice“  –  concerte care vor înfăţişa atât pe marii interpreţi ai vremurilor noastre, cât şi pe compozitorii care au fost adevărate puncte de referinţă culturală în ultimii o suta de ani, „Un secol de muzică românească“ şi „Generaţia secolului XXI“ – cu participarea soliştilor şi dirijorilor români şi străini tineri, care se afirmă pe scena internaţională şi care reprezintă viitorul muzicii.

În deschiderea ei, vor avea loc două concerte ce îl vor avea în prim plan pe Christian Zacharias - unul dintre cei mai distinşi pianişti ai generaţiei sale.

Zacharias s-a afirmat pe plan internaţional, câştigând numeroase premii. În 2000, a debutat în Statele Unite, dirijând Orchestra Filarmonicii din Los Angeles, iar în 2006, a condus Orchestra Filarmonică din New York. A devenit director artistic al festivalulului anual Mozart al Orchestrei Simfonice din Barcelona, dirijor principal al Orchestrei de Cameră de la Lausanne (din 2000), dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice Göteborg (din sezonul 2002/2003). A înregistrat pentru casa EMI până în 1997, după care a semnat un contract cu Dabringhaus şi Grimm. Volumul III al concertelor pentru pian de Mozart – înregistrat cu Orchestre de Chambre de Lausanne – a fost laureat cu „ECHO Klassik 2008”, volumul IV al acestei serii cu „Diapason d’Or” şi cu „Choc du Monde de la Musique”. În ianuarie 2007, Christian Zacharias a fost recompensat cu Midem Classical Award „Artistul anului” la Cannes.

Vor fi continuate, în această stagiune, programele „Stagiunea de marţi seară”, cu zece ediţii, „Clasic e fantastic”, ajuns la sezonul al nouălea, SoNoRo, colaborarea cu Conservatorul.

Înaintea turneului pe care îl va întreprinde la Paris, Radu Lupu îşi va prezenta proiectul pe scena din Capitală.

Pe 26 noiembrie, va avea loc Conferinţa de Crăciun, care, după modelul britanic, va aborda o temă ştiinţifică - „Infrastructura luminii extreme şi fizica nucleară”. Invitat va fi academicianul Nicolae Zamfir.

În luna decembrie, interviurile luate de Stelian Tănase regelui Mihai I vor fi lansate într-un volum, la Ateneu. Condiţia impusă de rege a fost ca textul, pe care l-a văzut, să fie publicat după moartea lui.

În luna ianuarie, potrivit directorului general al Filarmonicii „George Enescu”, Andrei Dimitriu, va fi lansat un trio format din laureaţi ai Concursului „George Enescu”, care va susţine, periodic, recitaluri. Trio-ul rezident va avea un statut special, dar nu reprezintă posturi luate de la filarmonică.

În partea a doua a stagiunii, Gabriel Bebeşelea va reveni la pupitrul orchestrei, iar în încheierea ei va avea loc un concert cu Dan Grigore.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.