Peste 1.500 de persoane s-au adunat, miercuri dimineaţă, în faţa Palatului Culturii din Iaşi, pentru a putea să-l viziteze gratuit, fiind prima zi când Palatul este deschis publicului după inaugurarea din urmă cu două zile, la care a fost prezent şi premierul Dacian Cioloş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oamenii au început să se adune în faţa Palatului Culturii din Iaşi încă de la 8.30, cu o oră şi jumătate înainte ca porţile să se deschidă pentru cei care vor să îl viziteze gratuit.

Conducerea Palatului Culturii a decis ca, miercuri, intrarea să fie gratuită, urmând ca de joi biletul pentru vizitarea clădirii să coste 40 de lei.

Zeci de jandarmi au fost mobilizaţi în zonă, pentru a asigura ordinea la intrarea în Palatul Culturii. În Palat se intră în grupuri de câteva zeci de persoane, iar rândul format în faţa clădirii se întinde pe zeci de metri. Numărul celor care vin în faţa Palatului Culturii din Iaşi creşte constant, potrivit jandarmilor.

Mai multe persoane care au venit să viziteze Palatul Culturii şi-au arătat nemulţumirea că oficialităţile l-au putut vizita cu două zile mai devreme, în timp ce accesul publicului nu a fost permis.

"Puteau să facă inaugurarea dimineaţa, iar după două-trei ore să-l deschidă şi pentru oamenii de rând. Ce, noi suntem altă categorie, de ce diferenţa asta?", a spus un bărbat care aştepta să intre în clădire.

Premierul Dacian Cioloş a participat, luni seară, la ceremonia de redeschidere a Palatul Culturii din Iaşi, investiţie care a necesitat peste 26 de milioane de euro, prim-ministrul afirmând că proiectul este un bun exemplu şi pentru alte obiective de patrimoniu din ţară care ar trebui restaurate.

La eveniment au fost prezente câteva sute de persoane, între care politicieni locali, şefi de instituţii ieşene şi oameni de cultură. Totodată, la festivitate au asistat şeful SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, originar din Iaşi, dar şi fostul ministru al Culturii Kelemen Hunor.

Actualul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, declara că investiţia s-a derulat în două etape, cu o durată totală de patru ani şi patru luni, în perioada 2008-2016. În anul 2011, monumentul a intrat în conservare, din lipsă de fonduri, lucrările fiind reluate în octombrie 2014.

Potrivit lui Alexandrescu, investiţia totală s-a ridicat la 26,1 milioane de euro, fără TVA, finanţarea fiind asigurată de Guvern în parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Proiectul de consolidare şi restaurare a Palatului Culturii din Iaşi a prevăzut consolidări la planşee cu centuri de beton armat, consolidarea structurii metalice centrale cu beton armat, ancorarea grinzilor metalice în centuri, consolidarea în pod cu sistem de grinzi. Pentru partea arhitecturală au fost prevăzute intervenţii de tipul demontării tencuielilor degradate, demontarea pardoselilor uzate şi protejarea pardoselii artistice, montarea de pardoseli noi de tip parchet, executarea unei hidroizolaţii orizontale, reparaţii totale ale tâmplăriilor din lemn şi metal şi înlocuirea cercevelelor exterioare cu altele de stejar sau lamelate cu geam termopan, reparaţii ale pardoselilor din marmură şi a scărilor din mozaic, restaurarea integrală a faţadelor.

Palatul Culturii a fost construit între anii 1906 şi 1925, după plaurile arhitectului I.D. Berindey. Clădirea a avut iniţial destinaţia de Palat de Justiţie şi Administraţie, iar în 1955 a început să funcţioneze ca Palat al Culturii. Palatul cuprinde patru muzee - Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii, Muteul Etnografic al Moldovei, precum şi Centrul de Cercetare şi Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.