Ministerul grec al Culturii a declarat miercuri că va îmbunătăţi accesul persoanelor cu dizabilităi la Acropola, cel mai mare monument arheologic al ţării, în contextul în care instalarea unei pasarele din beton în sit stârneşte controverse de mai multe luni, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Panouri în braille, precum şi monumente în miniatură vor fi instalate pentru vizitatorii cu deficienţe de vedere, în colaborare cu asociaţii greceşti ale persoanelor cu handicap, a indicat ministerul. 

Balustrade şi semne de avertizare a pantei vor fi de asemenea instalate pentru vizitatorii cu mobilitate redusă, a adăugat ministerul în comunicat. 

Lucrările prevăzute vor face Acropola "în întregime accesibilă", a precizat ministerul.                

Această decizie vine după critici privind construcţia unei noi pasarele din beton în sit, la sfârşitul anului trecut, în cadrul unui proiect de restaurare. Mai mulţi istorici, arheologi, politicieni, jurnalişti au criticat în ultimele luni lucrările care modifică situl.

Ministerul Culturii şi-a justificat acţiunea afirmând că această amenajare permite îmbunătăţirea accesului scaunelor cu rotile, pentru că drumurile din jurul monumentelor au fost concepute acum 50 de ani şi nu erau destinate acestui scop.

În aprilie, principala asociaţie grecească pentru persoanele cu handicap a salutat schimbările, dar a cerut dispozitive suplimentare.                

Mai mult de 3,5 milioane de persoane au vizitat Acropola în 2019, înainte ca pandemia de coronavirus să limiteze călătoriile. 

Principalul lider al opoziţiei, Alexis Tsipras, a criticat aceste lucrări de renovare, estimând că ele desfigurează patrimoniul cultural al ţării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.