Muzeul Abandonului lansează o nouă ustensilă exploratorie a fenomenului abandonului în România, un podcast narativ şi de investigaţie intitulat "Pe urmele abandonului".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul vrea să pună în valoare consistenţa cercetărilor din spatele produselor muzeului, discuţiile şi dezbaterile echipei de cercetători: istorici, sociologi, psihologi, antropologi, muzeografi, arhivişti şi oameni de comunicare. De asemenea, podcastul intenţionează să devină un ghid prietenos care construieşte empatic un univers sonor în jurul rănii colective a abandonului, acest segment esenţial de istorie recentă a României.

"Uneori, după ore întregi de discuţii pe tema documentelor sau mărturiilor muzeului ne dădeam seama că interacţiunea dintre noi, bogăţia de detalii, de ipoteze, erau mult mai consistente şi incitante decât alte ustensile de comunicare şi căi prin care încercam să ajungem la public. Şi atunci ne-am gândit: de ce nu am utiliza această resursă sub forma unui podcast? Aşa am început să arhivăm sonor parte din aceste sesiuni de dezbatere şi ulterior am creionat scenarii tematice, în aşa fel încât cele 10 episoade ale proiectului să acopere capitolele de organizare şi cercetare ale Muzeului Abandonului", spune Oana Drăgulinescu, fondator Muzeul Abandonului şi narator al proiectului.

Vocile care vor fi auzite în podcast sunt ale celor doi co-fondatori Muzeul Abandonului - Ioana Călinescu (jurnalist) şi Simina Bădică (istoric), Iris Şerban (arhivist), Simona Tache - (psiholog), Anca Niţă (coordonator arhivare şi antropolog), Andra Aron (editor imagine), Andrei Lupu (fotograf), Ciprian Făcăeru (scenograf aplicaţie VR) şi invitaţi speciali care vor personaliza fiecare dintre cele 10 episoade ale seriei.

O parte dintre înregistrări au fost realizate chiar la Căminul Spital Sighet - clădirea simbolică a instituţiei digitale Muzeul Abandonului, în timpul sesiunilor de explorare muzeală, scanare 3D, arhivare şi cercetare.

La fiecare două săptămâni va fi lansat un nou episod "Pe urmele abandonului", iar cel cu numărul 1 este intitulat "Memoria generează speranţă" şi va debuta în 7 noiembrie pe Spotify şi pe canalul de YouTube - Muzeul Abandonului.

Al doilea episod, numit "Antifonarea durerii", va apărea pe 21 noiembrie.

"Scenariul seriei te poartă pe urmele descoperirii acestei istorii şi transformării ei într-un muzeu virtual, cu o estetică audio construită din muzică, sunete autentice de paşi, cioburi, porţi şi lacăte (înregistrate în clădirea căminului-spital Sighet) şi sunete de arhivă. Fiecare episod reflectă o călătorie de la descoperire la arhivare în Muzeu şi povesteşte efectele pe care obiectele sau mărturiile le-au avut asupra echipei şi asupra publicului larg. Oana Drăgulinescu este naratorul care te ghidează blând, dar ferm prin această istorie complicată, cu momente de pauză sonoră care permit informaţiei să se aşeze dar şi cu necesarele scormoniri inconfortabile într-un trecut pe care mulţi am vrea să-l uităm. Întreaga experienţă sonoră este construită în jurul ideii de a nu uita şi de a înţelege de ce este important pentru societate să conservăm această istorie şi să o privim direct, oricât de tentaţi am fi să evităm", declară Ana Maria Ciobanu, scenarist proiect.

Pe urmele abandonului - podcast narativ este produs de Muzeul Abandonului şi co-finanţat de AFCN - Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.