Scriitorul francez Pascal Bruckner şi-a prezentat joi, în premieră mondială, la festivalul Undercloud din Bucureşti, prima piesă de teatru pe care a scris-o, ”Crăciun la palat”, poveste inspirată de preşedintele Sloveniei, Borut Pahor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Crăciun la palat” a fost prezentată sub forma unui spectacol-lectură, cu Dana Dogaru, Marian Râlea, Răzvan Vasilescu, George Ivaşcu şi Vlad Logigan în distribuţie.

”Ideea mi-a venit în noiembrie 2015, după ce am fost invitat de preşedintele Sloveniei. El are o casă la munte în care locuieşte fără gărzi de corp. Cum nu este căsătorit, m-am dus cu gândul la ce ar putea face în vacanţe, de sărbători. Atunci mi-a venit ideea de a scrie o piesă despre un preşedinte singur, care îşi sechestrează în ajunul Crăciunului frizerul, doar pentru a-i ţine companie”, a spus Pascal Bruckner înaintea premierei.

”Crăciun la palat” este o comedie politică, o ironie la adresa clasei politice, în general, care face aluzie la Franţa contemporană, dar ale cărei implicaţii sunt valabile pentru orice context, inclusiv pentru cel tulbure al României de azi.

Pascal Bruckner, născut pe 15 decembrie 1948, la Paris, este romancier faimos prin scrieri precum ”Luni de fiere”, ”Casa îngerilor”, ”Fanaticii apocalipsei”. În România, scrierile sale au fost publicate la Editura Trei, iar regizoarea Chris Simion a pus în scenă numeroase spectacole, adaptări după romanele francezului. El este preşedinte onorific al Companiei D’AYA, încă din 1999, când Chris Simion a pus bazele acesteia.

Festivalul de teatru independent Undercloud, ajuns la cea de-a noua ediţie, are loc în perioada 22 - 31 august, la Arcub Gabroveni.

Undercloud se desfăşoară sub egida programului european ”Europe for Festivals. Festivals for Europe”, un important certificat internaţional atribuit de Comisia Europeană şi Asociaţia Festivalurilor din Europa.

Undercloud, eveniment organizat de Asociaţia Mişcarea Undercloud, cu sprijinul Arcub, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, susţine Bucureşti 2021 - Oraş candidat la titlul de Capitală Europeană a Culturii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.