Filme documentare produse în România, Polonia, Germania, Franţa au fost premiate, sâmbătă, la cea de-a 29-a ediţie a festivalului Astra Film de la Sibiu, care se încheie duminică, pentru poveşti dramatice şi emoţionante, relevante la nivel global.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secţiunea Europa Centrală şi de Est

Producţia poloneză "Magazinul de mărunţişuri", regia Łukasz Kowalski, a fost desemnată cel mai bun documentar. 

Pentru interesanta prezentare, plină de umor, a eforturilor proprietarului şi angajaţilor unei improbabile afaceri de amanet, în căutarea unei „lovitură”, într-o comunitate precară în care singurele lucruri de valoare sunt poveştile disperării. Prin regia inteligentă, atenţia şi înţelegerea pentru personaje, „Amanet” transformă povestea într-un subiect de relevanţă globală despre viaţă şi aspiraţii, între eşec, supravieţuire şi promisul succes capitalist.

Menţiune specială a primit "Flying Sheep", de Alexandra Gulea, co-producţie Germania - România, pentru o îndrăzneaţa explorare cinematică şi excelenta abordare vizuală, menţiunea specială merge către o lucrare incontestabil interesantă… 

Secţiunea DocSchool

"Un locşor pe lume", regizat de Emilie Beyssac Cywinska, cel mai bun documentar

Distincţia principală a fost atribuită unui portret de familie tandru şi cald, pictat cu atâta uşurinţă, naturaleţe şi afecţiune, dezvăluind în moduri subtile modul în care forţele istoriei mari se desfăşoară la scara mai mică a vieţii de zi cu zi. Premiul pentru cel mai bun film al competiţie Astra DocSchool merge către Un locşor pe lume, de Emilie Beyssac Cywinska.

Cel mai bun regizor la această secţiune a fost ales Eric Esser pentru "Dragoste de familie". 

Filmul-eseu a fost apreciat pentru că explorează cu bravură o istorie personală incomodă, calea spre dezvăluirea acesteia cu multă vulnerabilitate şi sinceritate, dar şi cu un mare rafinament intelectual şi narativ.

Menţiune specială: "Prima aniversare a lui Arsencik", regia Valentin-Rareş Fogoroş

Juriul a recunoscut un film care dă dovadă de promptitudine şi curaj, care subliniază documentul din documentar - o mărturie a unui moment istoric tumultuos, realizată cu urgenţă şi imanenţă, dar şi cu multă empatie, grijă şi implicare. 

Secţiunea România

Cel mai bun film a fost desemnat "Pocalul. Despre fii şi fiice", de Cătălina Tesăr şi Dana Bunescu. Juriul a apreciat: virtuozitatea stilistică, amploarea cercetării şi profunzimea efortului antropologic, realizarea unei punţi de înţelegere între culturi, deschizând spre o lume care adeseori rămâne ferecată în spatele locurilor comune, capacitatea de a crea o poveste dramatică şi emoţionantă despre familie şi condiţia femeii, explorarea valorilor unei culturi prinse între modernitate şi tradiţie. 

Adina Popescu şi Iulian Ghervas au fost câştigătorii la categoria "cea mai bună regie" pentru "Vulturii din Ţaga". Filmul a fost apreciat pentru rigoarea stilistică şi memorabilitatea protagonistului, pentru explorarea tipologiilor marginale cu compasiune, atenţie şi umor, pentru redarea stăruinţei de a transforma eşecul în victorie, pentru virtutea de a convinge spectatorii că prin perseverenţă se poate trasa o linie dreapta pe orice suprafaţă. 

Documentarul "Valuri pe uscat", de Raluca David, a primit Menţiune specială. Filmul a fost ales pentru capacitatea artistică de a crea stări şi emoţii complexe cu mijloace simple, pentru subtilitatea modului de a povesti, pentru originalitatea subiectului, personajului şi a prezentării condiţiei expatriatului şi pentru crearea unor evocative contraste vizuale între lumi şi stiluri de viaţă. 

Voci emergente ale documentarului

"Apropierea", în regia lui Botond Püsök, a fost recompensat drept cel mai bun film documentar pentru că foloseşte cele mai simple artificii cinematografice pentru a aduce pe ecran o poveste înfiorătoare de supravieţuire.

Selecţia de filme din cadrul competiţiei Voci emergente a prezentat regizori care au încercat, cu mare onestitate şi compasiune, să descrie decalajul dintre aşteptările oamenilor şi ceea ce primim în cele din urmă. Alegerea a fost pentru un film ce prezintă o eroină care se luptă să îşi ţină familia unită, într-o viaţă aproape zdrobită de un stigmat pe care, în mod crud, nu poate evita să îl interiorizeze. 

Festivalul Astra Film Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate cinemaului de non-ficţiune, a fost inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe pentru European Film Awards.

Astra Film Festival s-a aflat sub Înaltul Patronaj al preşedintelui României şi a fost organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film, cu sprijinul Consiliul Judeţean Sibiu, al Ministerului Culturii, al Centrului Naţional al Cinematografiei, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu şi al Uniunii Cineaştilor. Evenimentul este cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu şi de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.