Palatul Ştirbey din judeţul Bacău, construit în stil neoromânesc, Palatul Andrenyi din Arad, în stil romanic cu accente baroce, Palatul „Maurice Blank” din Bucureşti, în stil neoclasic francez, şi „Palatul de Piatră” Udrişte Năsturel din Giurgiu, singurul monument de arhitectură civilă românească, sunt scoase la vânzare prin Artmark.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectat de arhitectul Nicolae Ghika-Budeşti în oraşul Dărmăneşti, aflat la 63 de kilometri de Bacău, palatul a fost construit, potrivit specialiştilor, la începutul secolului XX.

Situat pe un platou la altitudinea de 600 m, palatul a fost construit cu meşteri italieni. Arhitectul Nicolae Ghika-Budeşti a fost un promotor al vechii arhitecturi româneşti, cu un stil propriu, sinteză a arhitecturii munteneşti şi moldoveneşti. Specifice construcţiilor sale sunt folosirea cărămizii aparente, a discurilor ceramice smălţuite, inserarea de ancadramente neogotice la uşi şi ferestre, turnul-foişor de inspiraţie mănăstirească, arcul-potcoavă, decoraţia cu „dinţi de fierăstrău” şi motivele geometrice.

Palatul din Dărmăneşti, cu o suprafaţă de 4.500 mp, este dispus pe patru niveluri - subsol, parter şi două etaje -, cu o terasă semicirculară. Anexele ocupă aproximativ 1.000 mp. În apropierea palatului au fost construite bazine cu apă, iar clădirile beneficiau de o instalaţie de aducţiune care se păstrează şi astăzi, cea mai veche din judeţul Bacău, prin care apa este adusă din munte, de la o distanţă de aproximativ 8 km.

În iunie 1948, proprietatea a fost naţionalizată. Proprietatea a funcţionat până în 1977 ca spital, iar între 1978 şi 1989, ca tabără pentru copii, administrată de Inspectoratul Şcolar Bacău. Monumentul a fost avariat semnificativ în această perioadă, fiind afectate inclusiv structura de rezistenţă, zidăria exterioară, tencuielile interioare, subsolul, tavanele şi instalaţiile.

În 2005, palatul a fost recuperat de nepoţii Elisabetei Ştirbey, fiind vândut în 2014. Noul proprietar l-a restaurat. Procesul de reabilitare a durat trei ani şi a urmărit restaurarea şi conservarea cât mai multor elemente originale. Lucrările au fost făcute cu specialişti din Bucureşti şi meşteri locali.

Preţul este la cerere.

Palatul Andrenyi a fost construit între anii 1880-1890, de o familie de comercianţi înstăriţi din Ghioroc. Baronul Andrényi a întemeiat în 1936 un magazin de produse feroase în Arad, numit „Ţesala de cal din aur”.

În 1948, clădirea a devenit Palatul Pionierilor, urmând ca din 1990 să adăpostească Palatul Copiilor.

Faţada palatului a fost realizată în stil neoroman, cu elemente preluate din stilul baroc. Clădirea în formă de „U” este puternic ornamentată cu stucatură, iar flancurile alungite încadrează o grădină. Ferestrele şi uşile, construite din lemn de esenţă nobilă, cu multe ornamente, tavanele şi pereţii interiori bogat decoraţi, scara monumentală interioară executată din marmură au fost păstrate până în zilele noastre.

După naţionalizare, familia Andrényi a pierdut tot, inclusiv clădirea care îi poartă astăzi numele. Palatul ar fi potrivit pentru a găzdui un hotel.

Preţul de pornire este de 2,5 milioane de euro, iar valoarea estimată este de 2,8 - 3 milioane de euro.

Construit în stil neoclasic francez, Palatul „Maurice Blank”, proiectat de arhitectul Louis Pierre Blanc, este cunoscut şi ca fostă reşedinţă a Ambasadei Statelor Unite.

Aflat pe strada Tudor Arghezi din Bucureşti, imobilul a fost scos la vânzare în urmă cu mai bine de un an. Acum, preţul de pornire a fost scăzut cu 1 milion de euro, până la 4,5 milioane de euro.

Construcţia a început în 1891. Cu un plan proiectat în forma literei „L", cu 2.500 metri pătraţi construiţi, 50 de camere şi cu o grădină generoasă decorată cu pini şi fântână arteziană, Palatul „Maurice Blank” a devenit un reper arhitectural al reşedinţelor particulare din preajma Universităţii.

Din 1939 până în 2011, el a găzduit Ambasada SUA.

„Palatul de Piatră” Udrişte Năsturel din Giurgiu, singurul monument de arhitectură civilă românească din secolul XVII, aflat în comuna Herăşti (judeţul Giurgiu), are un preţ de pornire de 850.000 de euro, iar valoarea estimată este de 1,2 - 1,5 milioane de euro.

Aflat la 30 de kilometri distanţă de Bucureşti, palatul din Herăşti este amplasat pe un platou din apropierea râului Argeş. Palatul a fost construit la începutul secolului al XVII-lea din iniţiativa boierului Udrişte Năsturel, cărturar vestit în epocă şi cumnat al domnitorului Matei Basarab.

Clădirea, construită integral din piatră, a fost gândită ca reşedinţă de vară pentru cărturar şi fratele său, Cazan.

În secolul al XIX-lea, domeniul a ajuns în proprietatea lui Miloş Obrenovici, principele Serbiei, care a adăugat anumite elemente construcţiei, printre care un turn care s-a pierdut în urma incendiului din 1931.

În ultimii ani, ansamblul s-a aflat în administrarea Muzeului Ţăranului Român, care dorea ca acesta să găzduiască un muzeu al boierului român, iniţiativă ce nu s-a materializat niciodată. În tot acest timp, clădirea a găzduit expoziţii de artă tradiţională. Recent, proprietatea a fost retrocedată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.