Organizatorii concursului Eurovision au atacat "campaniile de pe reţelele de socializare ţintite" împotriva concurenţilor, în contextul în care au fost raportate ameninţări la adresa cântăreţei care va reprezenta Israelul, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Concursul din acest an, care va avea loc în luna mai în Suedia, a fost afectat de controverse legate de participarea Israelului, într-un moment în care războiul acestuia cu Hamas a lăsat Gaza în paragină.

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune a recunoscut într-o declaraţie "profunzimea sentimentelor şi opiniile puternice pe care le-a provocat concursul Eurovision din acest an - care are ca fundal un război teribil în Orientul Mijlociu".

Deşi şi-a exprimat înţelegerea că "oamenii vor dori să se angajeze în dezbateri şi să îşi exprime opiniile lor profunde în această privinţă", EBU şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la "campaniile de socializare ţintite" împotriva unor artişti.

Declaraţia nu a menţionat numele artiştilor în cauză, dar a venit în contextul în care s-a relatat că artista israeliană Eden Golan, în vârstă de 20 de ani, a primit ameninţări cu moartea prin intermediul contului său de Instagram.

"Deşi susţinem cu tărie libertatea de exprimare şi dreptul de a-şi exprima opiniile într-o societate democratică, ne opunem cu fermitate oricărei forme de abuz online, discursuri de ură sau hărţuire îndreptate împotriva artiştilor noştri sau a oricăror persoane asociate cu concursul", se arată în comunicatul EBU.

Atacarea artiştilor de la Eurovision este "inacceptabilă şi total nedreaptă", a declarat aceasta.

EBU a subliniat că "decizia de a include orice radiodifuzor, inclusiv pe cel israelian Kan, în concursul Eurovision este responsabilitatea exclusivă a organismelor de conducere ale EBU şi nu a artiştilor individuali".

"Aceşti artişti vin la Eurovision pentru a-şi împărtăşi muzica, cultura şi mesajul universal de unitate prin intermediul limbajului muzical".

Radiodifuzorul public din Israel este membru EBU şi, prin urmare, poate participa la concursul Eurovision.

Cu toate acestea, EBU a forţat Israelul să schimbe versurile cântecului lui Golan, "October Rain", considerându-l prea politic, ceea ce este împotriva regulilor Eurovision. S-a considerat în general că piesa iniţială făcea referire la victimele atacului Hamas din 7 octombrie din Israel, care a declanşat războiul din Gaza.

Luna trecută, însă, Eurovision a fost de acord ca ea să participe cu o a doua piesă, "Hurricane", care conţine aceeaşi muzică, dar versuri diferite.

EBU a declarat că este "dedicată asigurării unui mediu sigur şi de sprijin pentru toţi participanţii, personalul şi fanii concursului Eurovision".

"Îndemnăm pe toată lumea să se angajeze într-un dialog respectuos şi constructiv şi să sprijine artiştii care lucrează neobosit - în cadrul a ceea ce este un spectacol de muzică şi divertisment - pentru a-şi împărtăşi muzica cu lumea".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.