Opozantul rus încarcerat Aleksei Navalnîi şi-a dedicat „contribuţia” la Oscarul pentru cel mai bun documentar, premiu câştigat de un film care este despre el, celor care se opun războiului din Ucraina, potrivit Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Nu este filmul meu, nu am câştigat Oscarul şi nu sunt în măsură să dedic acest premiu nimănui”, a spus Aleksei Navalnîi, într-un mesaj trimis din închisoarea sa şi publicat miercuri pe Twitter de echipa sa. „Cu toate acestea, dedic întreaga mea contribuţie la acest film oamenilor cinstiţi şi curajoşi din întreaga lume care, zi de zi, găsesc puterea să înfrunte monstrul dictaturii şi pe tovarăşul său, războiul”, a spus el.

Închis de mai bine de doi ani, oponentul rus a fost arestat la întoarcerea din Germania unde fusese tratat după otrăvirea din Siberia pentru care dă vina pe Kremlin şi pe serviciile de securitate ruse (FSB).

Din celula sa, el şi-a exprimat opoziţia faţă de ofensiva militară rusă din Ucraina şi a cerut ruşilor să protesteze. Recent, el a cerut Moscovei să respecte graniţele din 1991, care includ Crimeea pe teritoriul ucrainean, în timp ce anterior a fost adesea acuzat că sprijină anexarea din 2014 de către Rusia.

Oscarul pentru cel mai bun documentar a fost acordat duminică filmului „Navalny”, o investigaţie a canadianului Daniel Roher care descrie ascensiunea politică a adversarului rus, otrăvirea şi întemniţarea sa. Ca reacţie la acest premiu, Kremlinul a acuzat Hollywood-ul că „politizează” cinematografia. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.