Operele Naţionale din Bucureşti şi Cluj-Napoca, Teatrul Naţional de Operetă, Muzeul Satului, Muzeul de Istorie, Corul Madrigal şi Filarmonica „George Enescu”, instituţii subordonate Ministerului Culturii, susţin refugiaţii din Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Culturii, prin instituţiile subordonate, se alătură demersurilor de ajutorare a refugiaţilor, printre care se numără şi artişti, victime ale războiului de pe teritoriul ucrainean.

„Mulţumesc tuturor colegilor care s-au implicat în astfel de acţiuni de susţinere şi întrajutorare a celor care suferă în aceste zile, din cauza războiului. Drama umanitară de la frontierele României este alinată şi datorită bunătăţii şi ospitalităţii românilor noştri. Mobilizarea oamenilor este impresionantă, iar vecinii noştri găsesc aici un acasă cel puţin temporar”, a afirmat ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

În semn de solidaritate faţă de poporul ucrainean, toate spectacolele instituţiilor publice de cultură aflate în subordinea Ministerului Culturii, care vor avea loc în perioada următoare, vor fi precedate de un moment de reculegere pentru victimele războiului, precum şi de un îndemn la rugăciune pentru toţi cei care trăiesc în Ucraina, în aceste vremuri tulburi.

Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” a început la data de 3 martie, o campanie umanitară de strângere de donaţii (alimente neperisabile, haine, pături, medicamente, produse de îngrijire copii şi produse de igienă) pentru refugiaţii din Ucraina, intitulată „Muzica uneşte, războiul dezbină”, care vor fi redirecţionate către centrele de refugiaţi din Suceava. Totodată, în semn de solidaritate cu poporul ucrainean, faţada teatrului va fi luminată, în perioada următoare, în culorile drapelului Ucrainei.



Opera Naţională Română Cluj-Napoca se alătură celor care susţin financiar cauza persoanelor afectate de situaţia războiului. Într-un parteneriat umanitar alături de Filarmonica de Stat Oradea şi Asociaţia Napoca Felix din Cluj-Napoca, are loc vineri, 4 martie, evenimentul „The Armed Man: Misă pentru pace”, în cadrul căruia foaierul Operei va fi special amenajat cu urne pentru donaţii. Pentru cei care nu reuşesc să ajungă la eveniment este pusă la dispoziţie posibilitatea transferului bancar, în următoarele conturi deschise: RON: RO71BTRLRONCRT0555258001 / EUR: RO21BTRLEURCRT0555258001 / USD: RO25BTRLUSDCRT0555258001
Titular: Asociaţia Napoca Felix - Menţiune obligatorie: PENTRU UCRAINA.

Opera Naţională Bucureşti s-a alăturat demersurilor de ajutorare a artiştilor victime ale războiului de pe teritoriul ucrainean şi vineri, 4 martie, de la ora 15:00, cinci balerini ucraineni refugiaţi în România îşi vor începe programul de studiu alături de balerinii şi maeştrii de balet ai Operei din Bucureşti. La întâlnire participă şi Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.
Mai mult, Opera Naţională Bucureşti se alătură campaniei de strângere de donaţii, derulată de Asociaţia Caradja Cantacuzino. Astfel, începând din data de 7 martie, sediul ONB devine punct de colectare, deschis între orele 9:00 şi 17:00.

Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, la iniţiativa Sindicatului Actorilor din TNB şi cu susţinerea conducerii instituţiei, a realizat o acţiune de ajutorare a refugiaţilor. Astfel, autocarul instituţiei a plecat luni dimineaţa (28 februarie 2022) spre Suceava, pentru preluarea unui grup de refugiaţi, costurile acţiunii fiind suportate de către Sindicatul TNB. Vor urma şi alte acţiuni similare.
Începând de la 1 martie, înaintea fiecărui spectacol susţinut pe toate scenele TNB, se va difuza un mesaj audio de 1 minut „Rugă pentru pace”, citit de poeta Ana Blandiana şi realizat de Radio România Cultural.

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” a pus la dispoziţie un spaţiu de colectare pentru alimente neperisabile, apă, pături, saci de dormit pentru a fi donate centrelor de primire refugiaţi.
Punctul de colectare este deschis la Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti, Şos. Kiseleff nr. 30, Sector 1 - Holul Clădirii Administrative, de luni până duminică, între orele 9:00 - 17:00.

De altfel, Muzeul se implică şi în transportul donaţiilor strânse de publicul larg care va ajunge în cursul zilei de 4 martie, la Isaccea, judeţul Tulcea, iar zilele trecute a transportat alimente, produse de igienă personală şi nu numai pentru cei 200 de studenţi străini care au fost cazaţi în zona Corbeanca, judeţul Ilfov.  Acţiunea face parte din proiectul „Slava Ucraina”.

Colectivul Muzeului Naţional de Istorie a României a achiziţionat produse (alimente neperisabile, medicamente, scutece, produse de igienă, ciorapi, mănuşi, căciuli, recipiente pentru mâncare, tacâmuri de unică folosinţă, dezinfectant, pături, pungi, saci menajeri, mâncare pentru animale) pe care le-au donat pentru refugiaţii din Ucraina, către centrul de ajutor din Calea Griviţei 200.
Totodată, începând de astăzi, 4 martie, Muzeul Naţional de Istorie a României va oferi acces gratuit cetăţenilor ucraineni.

Corul Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” a înregistrat şi publicat Imnul Naţional al Ucrainei - „Încă nu a murit Ucraina" / "Ще не вмерла Україна” Tania Kolotylo, o tânără refugiată din Ucraina a fost invitată să cânte alături de Corul Madrigal, dirijat de Cezar-Mihail Verlan. 

Totodată, prin Programul Naţional Cantus Mundi, Corul Madrigal va întreprinde mai multe acţiuni la nivel naţional dedicate copiilor din centrele amenajate pentru refugiaţi pe teritoriul nostru. Specialiştii şi formatorii Madrigal şi Cantus Mundi pregătesc o serie de ateliere interactive de comunicare prin muzică şi mişcare şi educaţie muzicală, în cadrul cărora vor lucra împreună cu copiii şi adolescenţii din familiile găzduite în România.

Filarmonica „George Enescu” a dedicat cele două concerte simfonice din zilele de 3 şi 4 martie 2022 celor care rezistă cu eroism şi care apără libertatea şi valorile democratice în Ucraina, precum şi victimelor războiului ce se desfăşoară în această ţară. De asemenea, instituţia se alătură campaniei iniţiate de Radio România Cultural, intitulată „Rugă pentru pace”, prin difuzarea înaintea concertelor din această săptămână a unui fragment literar aparţinând scriitoarei Svetlana Aleksievici, în lectura poetei Ana Blandiana, prin care postul de radio face apel la solidaritate şi compasiune faţă de tragedia din Ucraina. Fragmentul este reprodus şi pe coperta programelor de sală.

„Alături de Ucraina” şi  #StandWithUkraine sunt mesajele ce pot fi văzute, alături de steagul Ucrainei, începând din data de 2 martie, pe Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.
Muzeul Naţional Brukenthal şi alte instituţii de cultură din Sibiu îşi arată suportul faţă de Ucraina în aceste momente dificile. Instituţia a adresat un îndemn către vizitatori şi sibieni la solidaritate şi ajutor, în Sibiu existând deja un centru de colectare pentru donaţii.

Muzeul Naţional de Artă al României îşi declară solidaritatea faţă de poporul ucrainean prin amplasarea unui banner dedicat, pe faţada MNAR, în zilele următoare. De asemenea, cetăţenii refugiaţi din Ucraina pot intra gratuit la muzeu şi la toate activităţile conexe.

Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi oferă posibilitatea vizitării gratuite a muzeelor din componenţa sa pentru toţi refugiaţii ucraineni, în baza unui act de identitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.