Autobiografia lui Saşa Pană „Născut în ’02”, o frescă a societăţii româneşti din prima jumătate a secolului XX şi un valoros portret de grup al avangardiştilor români, a fost publicată în colecţia Anansi. World Fiction a editurii Pandora M. Noua ediţie apare sub îngrijirea fiului autorului, gazetarul Vladimir Pană, unul dintre cei mai respectaţi colecţionari şi specialişti în fenomenul avangardei autohtone.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Sunt anumite cărţi care trebuie să fie prezente mereu în librării pentru ca noi să putem afirma, fără dubiu, că avem o piaţă de carte sănătoasă. Născut în ’02 este o asemenea carte, o autobiografie unică, o capsulă a timpului ce documentează mai multe epoci, dar şi o mărturie fascinantă din interiorul fenomenului avangardei româneşti”, a declarat scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu, coordonatorul colecţiei Anansi. World Fiction.

Publicat pentru prima dată în anul 1973, cu opt ani înaintea morţii autorului, volumul „Născut în ’02” este una dintre acele cărţi esenţiale care lipseau din librăriile şi bibliotecile celor mai tineri cercetători ai istoriei literaturii române.

Textul noii ediţii îi urmează fidel structura şi compoziţia. Au fost operate mici modificări, păstrându-se însă unele forme ce reflectă particularităţile limbii unei epoci şi ale stilului celui care a făcut notaţiile, transmite editura.

Amintiri dintr-o viaţă dublă, triplă, cvadruplă: de scriitor, de medic, de militar «de carieră» şi de luptător social... Memoria mea e bună. Un proverb rusesc (citat de Ilya Ehrenburg în primele pagini ale amintirilor sale) spune: «Viaţa e grea pentru cine îşi aminteşte totul». Sînt dintre aceştia. Mai sunt colecţionar, aproape maniac. Nici o carte poştală, scrisoare sau bileţel primite începînd de prin 1919 nu am aruncat...


Născut în ’02 nu va fi doar cartea unei vieţi, ci totodată, şi mai ales, a unei epoci. Decenii am ţinut un jurnal în care am consemnat evenimentele la care participam zi de zi. Dar şi altele pe plan european, mondial, când era cazul. Poate, cândva, acele caiete vor interesa ca atare, ca materie primă. Deocamdată ele vor fi un adjuvant al memoriei...” (Saşa Pană)

Pe numele său real Alexander Binder, Saşa Pană s-a născut pe 8 august 1902, la Bucureşti. Apreciat exponent al literaturii române de avangardă din prima jumătate a secolului XX, fondatorul revistei unu, întâiul editor al scrierilor lui Urmuz, al primelor poeme ale lui Tristan Tzara şi traducătorul unora dintre operele valoroase ale lui Paul Eluard, Jean Cassou sau Loys Masson, Saşa Pană a urmat Facultatea de Medicină. După ce obţine, în 1927, diploma de medic militar, încercând să calce pe urmele tatălui său, se dedică vocaţiei sale adevărate - scrisul, animând mişcările literare de avangardă din România.

A debutat editorial cu volumul de poeme simboliste „Răbojul unui muritor”, în anul 1926. A continuat să scrie, publicând un număr substanţial de volume: „Diagrame”, „Echinox arbitrar”, „Viaţa romanţată a lui Dumnezeu”, „Cuvîntul talisman”, „Călătorie cu funicularul”, „Iarba fiarelor”, „Vladimir”, „Munţii noaptea neliniştea”, „Atentat la bunele tabieturi” ş.a.

În 1929, înfiinţează revista de avangardă unu şi editura cu acelaşi nume, pe care le autofinanţează şi sub egida cărora vor apărea cele mai reprezentative volume ale promotorilor mişcărilor avangardiste, printre care şi Urmuz, Tristan Tzara, Ilarie Voronca.

„Manifestul” lui Pană, publicat în paginile revistei unu, exprima cel mai clar crezul artistic al mişcării - dorinţa explicită de a rupe legăturile cu tradiţia literară şi intenţia de a reinventa literatura: „Combină verb / abcdefghijklmnopqrstuvwxyz  / = arta ritm viteză neprevăzut granit / guttenberg reînvii”.

În 1966 a apărut prima antologie a operei sale poetice, „Poeme şi poezii”, iar, în 1973, impresionantul volum de memorialistică „Născut în '02” despre care criticul literar Paul Cernat spunea că este „cea mai substanţială istorie a avangardei autohtone scrisă de un insider”.
Saşa Pană a murit opt ani mai târziu, la 22 august 1981.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.