Nouă lungmetraje au fost selectate în competiţia internaţională a Festivalului de Film Documentar şi Drepturile Omului One World Romania, care va avea loc între 20 şi 29 martie, la Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Competiţia internaţională a celei de-a 13-a ediţii a festivalului pune accentul pe modalităţi de percepere şi de exprimare a societăţii contemporane.

Filmele din competiţie sunt, cu trei excepţii, filme în care autorul îşi fixează camera asupra lumii înconjurătoare. Aceasta apare uneori sub trăsăturile unui individ - o femeie solitară, patroana unei cafenele din mijlocul deşertului, în „Strada deşertului nr. 143/ 143 rue du désert” (r. Hassen Ferhani), ale unui imigrant nigerian stabilit în Austria, în „Mişcările unui munte din apropiere/ Movements of a Nearby Mountain” (r. Sebastian Brameshuber), sau ale unui bărbat care moare singur şi trezeşte un val de amintiri consătenilor lui, în „Oroslan” (r. Matiaž Ivanišin).

Alteori, regizorii trasează legături pertinente între neocolonialismul începutului de secol al XX-lea, precum în „Nelinişte fordlandiană/ Fordlandia Malaise” (r. Susana de Sousa Dias), războiul din Vietnam, în „Sezonul nisipului/ Mùa cát vong” (r. Phan Thu Hang), şi primele lagăre de concentrare apărute imediat după ce Hitler a ajuns la putere, în „Statut şi teren/ Zustand und Gelände” (r. Ute Adamczewski).

Celelalte trei filme din competiţie sunt narate la persoana întâi. Experienţa personală a cineaştilor mediază şi reliefează problematici de prim ordin precum migraţia către Europa în „Marea din mijloc/ La mer du milieu” (r. Jean Marc Chapoulie), depresia, în „Să nu credeţi că o să ţip/ Ne croyez pas que je hurle” (r. Frank Beauvais), şi schimbările geopolitice din anii 1970 până astăzi în „Călătoria în jurul lumii când tu erai de vârsta mea/ A volta ao mundo quando tinhas 30 anos” (r. Aya Koretz).

Pentru prima dată, un juriu format din specialişti va acorda un premiu filmului care muta cel mai departe şi cu cea mai mare pricepere graniţele genului documentar. Juriul va fi format din cinci profesionişti: regizoarea Mariana Otero, actriţa şi regizoarea Ivana Mladenovic, regizoarea Ana Lungu, regizorul scenaristul şi criticul de film Abbas Fahdel, curatorul şi directorul programării la Muzeul Austriac de Film, Jurij Meden.

Ca în anii precedenţi, filmele din competiţie vor fi vizionate şi de un juriu alcătuit din elevi de liceu.

Abonamentele generale pentru festival au fost puse în vânzare pe Eventbook.ro, la preţul de 200 de lei. Numărul acestora este limitat la 100, iar abonamentul oferă acces atât la toate proiecţiile de filme din cadrul ediţiei şi la evenimentul de deschidere a festivalului, cât şi intrări la toate proiecţiile Cineclubului One World Romania în timpul anului, un DVD la alegere din colecţia OWR şi altele.

Pe 20 februarie vor fi puse în vânzare biletele şi va fi lansat site-ul oficial al ediţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.