Cea de-a 17-a ediţie One Night Gallery are loc, sâmbătă, în Constanţa, la monumentul istoric Vila Şuţu, unde publicul va putea experimenta un mix inedit, de natură şi tehnologie, în cadrul expoziţiei itinerante „One Night Gallery Love RIZI”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Creaţiile studioului RIZI au fost explorate prima dată în cadrul ediţiei din Bucureşti, pe 11 august, la Grădina TVR Molière.

One Night Gallery a dat startul unei serii de expoziţii care vor avea loc la Constanţa, Cluj şi Iaşi.

Prima ediţie a expoziţiei, realizată în parteneriat cu TVR şi Casa de Producţie TVR, a găzduit de 1.600 de vizitatori, care au descoperit nouă instalaţii arhitecturale, create sub conceptul „Elements”.

Universul senzorial din Grădina TVR Molière, amplificat de un fundal sonor organic, este locul în care cele patru elemente primordiale ale naturii, pământul, focul, apa şi aerul s-au racordat cu cele patru elemente esenţiale din design, punctul, linia, planul şi forma. Acestea au prins viaţă prin modul în care artiştii au folosit lumina pentru a evidenţia conceptul, prezentând simbioza dintre design şi natură. Arhitectura peisagistică a fost creată alături de Loisir Landscape Studio.

De asemenea, vizitatorii au fost întâmpinaţi la intrarea în spaţiu de show-ul de video-mapping creat special pentru a marca 65 de ani de la prima transmisiune a Televiziunii Române.

Publicul fost transportat prin cele şase decade de producţie ale Televiziunii Române cu ajutorul scenelor incluse în spectacol, secvenţe luate din proiectul de digitalizare al arhivei televiziunii din piese de teatru precum „Aranca" după Cezar Petrescu şi „Apostolul Bologa" după romanul lui Liviu Rebreanu, regizate de Dominic Dembinski, „Cum vă place" de William Shakespeare şi „Meşterul Manole" de Lucian Blaga în regia Olimpiei Arghir şi altele.

Vila Şuţu din Constaţa, următorul loc unde va avea loc One Night Gallery pe 21 august, a fost construită în 1899 de arhitectul Grigore Cerchez. O clădire cu o istorie bogată de 122 de ani de existenţă, care a îndeplinit diverse roluri, de la locuinţa privată a prinţului Şuţu şi a familiei acestuia, la punct de observaţie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la Consulatul Republicii Socialiste Cehoslovace şi Curte de Apel.

În 2011, casa a revenit în proprietatea familiei, iar în 2018 a fost achiziţionată de Theodor Lucian Ichim (Unigrains Trading) care a pus-o la dispoziţia One Night Gallery pentru ca publicul să o poată descoperi din nou.

Grădina va găzdui expoziţia, iar parterul va fi disponibil pentru vizitare, cu tururi ghidate.

One Night Gallery este prima galerie de new media art din România care îmbină arta şi tehnologia într-un nou concept de expoziţie ad-hoc şi care susţine tinerii artişti români. One Night Gallery este o punte între artist şi public, care îi provoacă pe artişti să folosească noi instrumente de storytelling digital, realitatea virtuală, realitatea augmentată, video mapping sau instalaţii neconvenţionale. Vernisajele clasice devin spectacole imersive de artă, ce facilitează experienţe multisenzoriale. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.