Oamenii de ştiinţă de la MIT au creat un peşte robotic menit să ajute la cercetarea oceanelor. Co-autor al proiectului este Daniela Rus, un expert în robotică foarte apreciat care s-a născut la Cluj.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

SoFi (prescurtarea de la soft robotic fish) a fost creat în cadrul departamentului de ştiinţă şi inteligenţă artificială CSAIL al celebrului Institut de Tehnologie din Massachusetts. Directorul departamentului şi co-autor al proiectului este omul de ştiinţă Daniela Rus.

Cu o carcasă construită din plastic printat 3D care nu costă mult pentru a fi produsă, SoFi pluteşte şi îşi poate ajusta adâncimea la care navighează folosind un rezervor cu aer comprimat.

Peştele-robot semi-autonom poate naviga singur în linie dreaptă, având nevoie de comanda umană pentru schimbarea direcţiei. Pentru controlul de la distanţă se foloseşte un semnal audio codat care transmite comenzile operatorului.

Propulsia se realizează folosind un sistem de acţionare hidraulică care împinge apa în şi din camerele interne, generând mişcarea cozii. Această metodă de propulsie este silenţioasă şi nu include părţi ascuţite care se mişcă şi ar putea crea pericol pentru vieţuitoarele marine.

Cercetătorii de la MIT au planificat deja următoarele upgrade-uri pentru SoFi. Acesta va putea, pe viitor, să transmită live filmările realizate cu ajutorul camerelor video din dotare şi să colecteze mai multe date prin înotarea sincronizată a mai multor roboţi-peşti, asemeni unui banc de peşti veritabili.

Daniela Rus este un cercetător foarte apreciat în Statele Unite, deţinând numeroase premii şi fiind membrul mai multor comunităţii ştiinţifice, printre care Academia Naţională de Inginerie a Americii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.