Modulul spaţial japonez, care urmează să aterizeze vineri pe Lună, transportă un instrument atipic: un robot sferic care aminteşte de un droid din "Războiul Stelelor", care se desfăşoară ca o jucărie transformabilă şi se mişcă mai degrabă ca o broască ţestoasă de mare, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Soarta acestei minisonde exploratoare depinde de cea a transportatorului său, SLIM (Smart Lander for Investigating Moon), o mică navă pe care agenţia japoneză de explorare spaţială Jaxa intenţionează să o aterizeze cu un grad ridicat de precizie puţin după miezul nopţii, ora Japoniei, sâmbătă (15:00 GMT vineri).

O misiune reuşită, supranumită "Moon Sniper" de către Jaxa, ar fi istorică pentru Japonia, care ar deveni a cincea ţară care reuşeşte să aterizeze cu succes pe Lună, după SUA, URSS, China şi India.

Abia mai mare decât o minge de tenis şi cântărind doar 250 de grame, SORA-Q, sonda de explorare a SLIM, a fost co-dezvoltată de Jaxa şi Takara Tomy, principalul producător japonez de jucării care se află în spatele faimoşilor roboţi "Transformers" lansaţi în 1984. Gigantul japonez al electronicii Sony şi Universitatea privată Doshisha din Kyoto (vest) au contribuit, de asemenea, la dezvoltarea sa.

SORA-Q dispune de două camere foto, una care iese la iveală în partea din faţă atunci când carcasa sa metalică se deschide în două, iar o a doua în spate.

Odată ce sfera este deschisă, cele două capete ale sale acţionează ca nişte roţi, permiţându-i să se deplaseze într-o manieră oscilantă pe o suprafaţă neuniformă.

"Acest mecanism transformabil, ultracompact şi ultrauşor a fost creat cu ajutorul know-how-ului tehnic de dezvoltare a jucăriilor", se explică pe site-ul oficial SORA-Q.

Sonda are două stiluri de deplasare: "fluture", în care cele două roţi se mişcă la unison, şi "târâre", în care cele două roţi se mişcă în direcţii opuse.

"Sora" înseamnă "univers" în japoneză, în timp ce litera Q face referire la cuvântul "întrebare", explică proiectanţii sondei.

Camerele sale ar trebui să transmită imagini valoroase din Shioli, micul crater în care urmează să aterizeze SLIM şi pe care ies la suprafaţă roci care ies din structura internă a Lunii, care este încă puţin cunoscută.

Iar pentru fanii săi de pe Pământ, există pe piaţă o versiune de jucărie a sondei: costând peste 21.000 de yeni (130 de euro), aceasta poate să se rostogolească şi să facă fotografii la nivelul solului, de exemplu cu pisici sau bebeluşi, potrivit unui videoclip promoţional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.