O renumită sală de spectacole din Bristol, care purta numele vânzătorului de sclavi Edward Colston, a fost redenumită după luni de controverse cu privire la legăturile acestui oraş din vestul Angliei cu acest personaj, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sala de spectacole care purta numele său, "Colston Hall", a fost redenumită "Bristol Beacon" (Farul din Bristol), după o consultare publică, au anunţat miercuri primarul din Bristol Marvin Rees şi directorul trustului muzical din Bristol, Louise Mitchell, care a salutat un "simbol al speranţei".  

La începutul lui iunie, statuia lui Edward Colston, subiect de polemică de ani, a fost aruncată în apă în timpul protestelor mişcării Black Lives Matter care au urmat decesului lui George Floyd de la sfârşitul lui mai, un afro-american ucis de un poliţist în Statele Unite.   

Edward Colston s-a îmbogăţit din comerţul cu sclavi. El a vândut 100.000 de sclavi din Africa de Vest în Caraibe şi în Americi între 1672 şi 1689, înainte de a-şi folosi averea pentru a finanţa dezvoltarea oraşului Bristol, ceea ce i-a adus o reputaţie de filantrop pe termen lung. 

Sala de spectacole a fost fondată la 150 de ani de la moartea lui Colston, fără legătură directă cu vânzătorul de sclavi. Unele formaţii, între care Massive Attack, originară din Bristol, au refuzat să cânte aici din cauza acestui nume.

Alte instituţii din Bristol, între care şcoli, îşi revizuiesc legăturile cu Colston ca urmare a manifestărilor din cadrul mişcării Black Lives Matter. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.